Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ellen Voutilainen valdes till årets handbollsspelare: "Blev lite förvånad och framför allt glad"

Uppdaterad 11.01.2022 11:36.
Porträttbild på Ellen Voutilainen.
Bildtext Ellen Voutilainen är en självskriven spelare i finska landslaget.

Nico Rönnberg. Nico Rönnberg. Nico Rönnberg. Nico Rönnberg. Och innan det lite Teemu Tamminen och Andreas Rönnberg. Tunga namn inom finländsk handboll. Nu sällar sig Ellen Voutilainen till samma skara.

Årets bästa handbollsspelare har valts alltsedan 1956, och en titt på listan över vinnarna ger vid handen att det är en väldigt mansdominerad lista.

De facto är Ellen Voutilainen, Finlands bästa handbollsspelare anno 2021, först den andra kvinnliga spelaren som förlänats denna ära.

– Det känns jätteroligt. Blev lite förvånad och framför allt glad, säger Voutilainen för Yle Sporten, några timmar efter att hon själv fått höra om utmärkelsen av en familjemedlem.

– Att vara den andra kvinnan är så klart roligt men visar tyvärr även på att kvinnliga handbollsspelare kanske inte lyfts lika mycket tidigare, och att de inte tagit sig vidare mot en elitsatsning.

Det har Voutilainen däremot gjort. Efter att ha fått sin handbollsfostran i Sjundeå flyttade Voutilainen år 2017 till Stockholm och Skuru där hon gör sin femte säsong.

– Jag hoppas att flera spelare, framför allt kvinnliga, skulle våga satsa. Både för sin egen skull och för den finländska handbollens skull. Jag ser att allt flera satsar och det är roligt, säger den 21-åriga Voutilainen.

I Nybergs fotspår

Voutilainen är alltså den andra kvinnliga vinnaren, men vem var den första? Katja Nyberg, föga oväntat. Nyberg vann titeln tre gånger i rad i slutet av 1990-talet innan hon flyttade till Norge, blev norsk medborgare och vann OS-guld med fjordlandet.

Katja Nyberg firar OS-guldet 2008.
Bildtext Katja Nyberg vann OS-guld med Norge i Peking 2008.

Det skulle dröja ända till 2022, eller egentligen 2021, tills Nyberg fick kvinnligt sällskap på listan i form av Ellen Voutilainen.

– Hon är en stor förebild och det känns så klart stort att få en utmärkelse som hon också fått. Hon är den finländska damspelare som tagit de största kliven och vågat satsa helhjärtat, vilket jag tycker att är otroligt inspirerande och motiverande.

– Det är jätteroligt att bli uppmärksammad och jag är stolt över att nu vara en sådan som man själv sett upp till som yngre, säger Voutilainen och syftar på tidigare års vinnare med legendariska handbollsnamn som Jan Rönnberg, Mikael Källman, Björn Monnberg – och Marcus Sjöstedt.

Sjöstedt, ja. År 2005 utnämndes han till årets bästa handbollsspelare och senare blev han, liksom många andra av de tunga profilerna, tränare. Cirkeln får ett vackert slut när Sjundeåflickan Voutilainen berättar om sin handbollsuppväxt.

Marcus Sjöstedt pekar med handen.
Bildtext Tidigare spelare, nu tränare: Marcus Sjöstedt.

– Utmärkelsen är också ett tack till alla tränare som gjort mig till den spelare jag är i dag. Framför allt är jag glad för och tacksam till Marcus Sjöstedt som var min tränare och förebild i Sjundeå under nästan hela min ungdomskarriär.

Varför tror du att just du valdes till årets bästa handbollsspelare?

– Det fanns säkert många bra kandidater, men månne inte förra vårens SM-guld med Skuru var den avgörande orsaken, tippar Voutilainen.

Att vinna FM-guld i Finland är stort, att vinna SM-guld i Sverige klingar några pinnhål högre. Skillnaden mellan ländernas högsta serier är stor, enligt Voutilainen.

– Klart att det är högre nivå här. Det finns mera spelare, också från många andra bra handbollsländer. Den största skillnaden kommer i tempot: spelarna kan spela med högre tempo utan att göra flera misstag.

Utöver spel i högsta ligan i Sverige studerar Voutilainen till klasslärare på Stockholms universitet.

Vilka är dina favoritämnen?

– Skulle väl säga samhällsvetenskaper, det vill säga religion, historia och geografi. Och också svenska.

Voutilainens kontrakt med Skuru är på slutrakan, men om hon får välja så stannar hon gärna kvar i några år. I samma veva hoppas hon förstås också på att ta några steg framåt på sin handbollskarriär.

– Alla idrottare vill bli bättre, och jag hoppas att jag går framåt länge ännu, och att jag kan ta med det också till landslaget.

Årets handbollsspelare 1995–2021

2021: Ellen Voutilainen

2020: Nico Rönnberg

2019: Nico Rönnberg

2018: Nico Rönnberg

2017: Nico Rönnberg

2016: Teemu Tamminen

2015: Teemu Tamminen

2014: Andreas Rönnberg

2013: Andreas Rönnberg

2012: Andreas Rönnberg

2011: Jac Karlsson

2010: Jac Karlsson

2009: Ville Kangas

2008: Jac Karlsson

2007: Jac Karlsson

2006: Andreas Rönnberg

2005: Marcus Sjöstedt

2004: Björn Monnberg

2003: Björn Monnberg

2002: Mikael Källman

2001: Teddy Nordling

2000: Mikael Källman

1999: Katja Nyberg

1998: Katja Nyberg

1997: Katja Nyberg

1996: Mikael Källman

1995: Mikael Källman

Mikael Källman är den mesta vinnaren med totalt 14 utmärkelser.

Källa över vinnarna: Handbollsförbundet