Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Alla skolbarn i Österbotten behöver inte ta hemtest – bara de som har symptom eller som exponerats

Ett skolbarn tvättar händerna.
Bildtext Skolorna i Österbotten har gått ut till alla vårdnadshavare med information om att man nu kommer att vara ännu noggrannare med handhygien, munskydd kommer att användas från årskurs 3. Det viktigaste av allt: Barnet ska stanna hemma om det visar symptom.
Bild: Silja Viitala / Yle

Det har betonats tidigare under pandemin, men nu lägger välfärdsområdesdirektören Marina Kinnunen extra tyngd i sina ord och hoppas att de hörs: Barn med minsta förkylningssymptom bör stanna hemma från skolan.

– Det är otroligt viktigt nu att man håller barnet hemma om det får symptom, på det sättet kan vi förhindra att smittan sprids i det här redan extremt ansträngda läget, säger Marina Kinnunen som är direktör för Österbottens välfärdsområde.

Tillsammans med landskapets kommun- och skoldirektörer har välfärdsområdet gjort upp en preliminär överenskommelse kring coronatestningen av skolbarn. Det står klart att man väljer en mer återhållsam än den som regeringen aviserat, det vill säga att alla skolelever skulle ta två hemtester per vecka.

– Vi kom överens om att vi inte startar med tester för alla två gånger i veckan. Två tester per barn kommer nog att delas ut av skolan, men de ska användas bara om man har symptom eller om man har exponerats, säger Kinnunen.

Medelålderskvinna med axellångt blont hår och munskydd tittar in i kameran.
Bildtext Marina Kinnunen, som leder Österbottens välfärdsområde, hoppas att vårdnadshavarna nu ska vara extra noggranna med att hålla krassliga barn hemma.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Till en början går Österbotten alltså in för att två tester kommer att delas ut per vecka till varje barn inom den grundläggande utbildningen, yrkesutbildningen eller andra stadiets utbildning.

Österbottens välfärdsområde har sett till att skynda sig för att helt säkert få tag på hemtesterna, berättar Kinnunen.

Redan under helgen beställde man testerna och under de närmaste veckorna väntas flera leveranser nå ut till kommunerna som distribuerar dem vidare till de olika läroinrättningarna.

Hela klasser i karantän

På en annan punkt som gäller skolelever väljer Österbottens välfärdsområde att följa regeringens nya linje och det är användningen av munskydd som nu börjar omfatta fler barn.

Österbottens välfärdsområde rekommenderar att alla barn från årskurs 3 och uppåt använder munskydd inomhus.

Samtidigt förbereder man sig på att fler barn kommer att smittas av coronaviruset framöver. Hela klasser kan komma att sättas i karantän.

– Det beslutet fattas av smittskyddsläkare, men vi behöver samarbeta med skolorna för att reda ut från fall till fall, säger Kinnunen.