Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ny vändning i OS-uttagningarna: Längdåkarnas världscup i Planica ställs in

Krista Pärmäkoski åker skidor i Val di Fiemmes masstart 2022.
Bildtext Längdskidåkarnas tävlingskalender börjar se tunn ut.

Världscuptävlingarna i längdåkning och nordisk kombination i Planica har ställts in. Tävlingarna skulle ha arrangerats 21–23 januari, och var längdåkarnas sista chans att ge formbesked med tanke på OS-uttagningarna.

– På grund av den senaste förändringen i det akuta pandemiläget kan alla deltagande parters säkerhet inte garanteras. Dessutom skulle möjliga stigande smittotal och karantäner äventyra landets grundläggande tjänster. Därför har det slovenska skidförbundet efter rekommendationer från hälsomyndigheterna beslutat att ställa in spelen, informerar det internationella skidförbundet FIS.

Enligt FIS överväger man ännu möjligheten att hitta en ersättande tävlingsplats för Planica. Längdåkarna skulle ha tävlat i klassisk sprint och skiathlon i Planica. Tävlingarna i Les Rousses 14–16 januari ställdes in redan tidigare.

För landslagsledningen kommer inhiberingen av tävlingarna i Planica olägligt. Landslagstränaren Teemu Pasanen sade i samband med FM-tävlingarna i Imatra under veckoslutet att man i Planica ännu ville ge möjlighet för en dam- och en herråkare att ge formbesked med tanke på OS i Peking. De övriga skidåkarna i OS skulle klargöras på tisdag.

Av skidåkarna har Iivo Niskanen, Lauri Vuorinen, Krista Pärmäkoski och Kerttu Niskanen redan säkrat sina platser i truppen. Finland har en kvot på sex herråkare och sju damåkare i Peking.