Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ny kaj och landgång för Aurora Botnia – i framtiden blir det också automatisk incheckning

En man och en kvinna på en landgång till ett passagerarfartyg
Bildtext Jessica Edström och Jan-Ove Ingo på den nya landgången.
Bild: Roger Källman / Yle

Nu är den redo att tas i bruk: den nya kajen och passagerarlandgången i Vasa hamn. Nybygget är anpassat för färjan Aurora Botnia och dess behov.

Det var i augusti i fjol som den toppmoderna färjan Aurora Botnia började trafikera mellan Vasa och Holmsund. Men hittills så har hon fått lov att lägga till vid en allt annat än toppmodern landgång.

– Den är väl ursprungligen från 60-talet, tippar projektingenjör Jan-Ove Ingo om den gama landgången som genom åren har modifierats och byggts om då färjorna bytts ut.

Men nu har den gamla "hönsbursgången" snart gjort sitt. Det enda som återstår är att lastrampen på den nya kajen ska få klartecken, så tar man i bruk nybygget. Det sker troligen inom ett par veckor.

En landgång i en fartygshamn
Bildtext Den gamla landgången ska småningom rivas.
Bild: Roger Källman / Yle

Den nya landgången är betydligt mera "ombonad" än den gamla. Passagerarna åker rullband några våningar upp och sista biten går man i en inglasad gång.

– Den nya är ju betydligt fräschare och på alla sätt modernare, säger Ingo. Komforten är högre.

Laddning och gastankning

Det är inte bara en ny landgång, utan en helt ny kaj som har byggts. På kajen ska ännu monteras laddningsaggregat, så att Aurora Botnias ackumulatorer ska gå att ladda med ström från land.

– Det finns nu också möjlighet för färjan att beroende på väder och vind lägga till på fyra olika sätt: på bägge sidor av kajen och med fören eller aktern mot land, säger Jessica Edström, enhetschef för projektverksamhet.

Rulltrappor i en passagerarterminal
Bildtext Rullband för upp passagerarna till den nya landgången.
Bild: Roger Källman / Yle

Aurora Botnia drivs med gas, som levereras med tankbil en gång i veckan. Men vore det inte smidigt att ha ett gaslager i hamnen?

– Det ska byggas en LNG-station i oljehamnen, men att transportera gas i pipeline därifrån skulle nog kräva väldiga säkerhetsarrangemang, säger Jan-Ove Ingo. Jag misstänker att leveransen sker med tankbil ganska länge ännu.

Interiören av en landgång i en passagerarhamn
Bildtext Den nya, inglasade vägen ombord.
Bild: Roger Källman / Yle

I hamnområdet är det också stora saker på gång vad gäller hur fordon kör på färjan. Ett system för automatisk incheckning för både person- och godstrafiken är på gång.

– Tyvärr har vi inte kunnat ta systemet i bruk ännu, säger Jessica Edström, men i framtiden ska fordonen köra in genom en port, i vilken de blir scannade, vägda och mätta.