Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Moskva om det säkerhetspolitiska mötet: USA måste lära sig kompromissa

Från 2022
Rysslands vice utrikesminister Sergej Rjabkov i munskydd vid förhandlingar mellan USA och Ryssland i Genève den 10 januari 2022.
Bildtext Ryssland backar inte från sitt krav om att Nato inte längre får expandera österut till före detta sovjetrepubliker, säger Rysslands vice utrikesminister Sergej Rjabkov.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

I Moskva är man besviken över att de ryska kraven på säkerhetsgarantier inte dominerade gårdagens förhandlingar i Geneve. Ryssland kräver nu att USA inser allvaret och gör sig berett att kompromissa.

– Vi lyfte fram våra viktigaste frågor, men den amerikanska sidan verkar inte förstå allvaret bakom våra krav, de förstår inte hur nödvändigt det är att de här frågorna får en lösning som tillfredställer oss i Ryssland.

Så här sa vice utrikesminister Sergej Rjabkov när han mötte pressen i går, på måndag kväll, efter det nästan åtta timmar långa mötet med den amerikanska kollegan Wendy Sherman.

Moskva hade hoppats att president Putins krav på långtgående och konkreta säkerhetsgarantier skulle ha dominerat mötet. Istället betonade den amerikanska sidan en strategisk stabilitet mer generellt.

Diplomaatteja neuvotteluhuoneessa.
Bildtext Mötesdelegaterna träffades på måndagseftermiddagen i Genève.
Bild: Denis Balibouse / AFP

Ingen offensiv

Den ryska delegationen upprepade sina krav om att Nato inte längre får expandera österut till före detta sovjetrepubliker. Enligt minister Rjabkov diskuterades även Ukraina på mötet.

– Vi har inga planer på att angripa Ukraina, försäkrade ministern. Ett scenario där den här situationen eskalerar är uteslutet.

Samtidigt betonade Rjabkov att Moskva än en gång förklarat för sina amerikanska kolleger att man kräver juridiskt bindande garantier om att varken Ukraina eller Georgien antas som medlemmar i Nato.

"Ansvar saknas"

Den ryska delegationen anser att den gav motparten tillräckligt med material för analys för att undvika att fastna i en återvändsgränd.

– Vi förklarade för dem att en lek med elden inte är i deras intresse. Istället behöver vi radikala förändringar i våra relationer, sa Rjabkov.

– Vi uppmanar USA att ta ett maximalt ansvar. Riskerna förknippade med en eventuell intensifiering av den här konfrontationen kan inte underskattas, fortsatte han.

Rysslands vice utrikesminister Sergej Rjabkov. I bakgrunden till vänster USA:s flagga och till höger Rysslands.
Bildtext Under måndagen beskrev Rjabkov förhandlingarna som svåra och långa, men också väldigt professionella och djuplodande.
Bild: Denis Balibouse / AFP

Ryssland kompromissar inte

Den ryska sidan efterlyser nu snabba genombrott. Moskva menar att det är USA som måste lära sig att kompromissa. Ryssland har inga avsikter att ge efter för sina krav.

Enligt Rjabkov har den ryska delegationen stora förhoppningar på onsdagens möte om samma frågor med försvarsalliansen Nato.

– Jag hoppas på en bättre förståelse för våra krav senare i veckan, sa ministern.

Enligt Rjabkov är Moskva öppen för nya möten, men tidtabellen måste vara snabb.

– Utan att på något sätt försöka gå händelserna i förväg vill jag bara säga att jag inte vill se en situation där USA och Nato återigen kommer att agera på bekostnad av deras egna säkerhet och säkerheten på hela den europeiska kontinenten, sa Rjabkov.