Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

57-åring fick ett nytt hjärta av en genmodifierad gris – operationen ses som en milstolpe

Från 2022
Uppdaterad 11.01.2022 12:48.
En närbild på grishjärtat när det redan pumpar i patientens kropp.
Bildtext Här pumpar grishjärtat i patientens kropp efter att det opererats in.
Bild: Reuters

Amerikanska kirurger i Maryland, USA, har för första gången lyckats transplantera ett helt grishjärta till en människa. Patienten överlevde åtminstone de första dygnen utan att hjärtat stöttes bort. Det här ses som ett steg närmare lösningen på organbrist.

Den historiska operationen utfördes vid University of Maryland Medical School i Baltimore på fredagen. Kirurgteamet leddes av Bartley Griffith.

Patienten, 57-årige David Bennett, bedömdes inte kunna ta emot ett mänskligt hjärta. Han var i mycket svag form och hade varit sängbunden i flera månader. Den nu utförda transplantationen godkändes av USA:s läkemedelsmyndighet som en sista möjlig akutåtgärd.

– Valet stod mellan att antingen dö eller att genomföra den här transplantationen. Jag vill leva. Jag vet att det är ett långskott, men det är min sista chans, sade Bennett i torsdags före operationen.

Kirurgen Bartley Griffith tog en selfie tillsammans med sin patient David Bennett före transplantationen.
Bildtext Kirurgen Bartley Griffith tog en selfie tillsammans med sin patient David Bennett.
Bild: Lehtikuva

Nu har Bennett alltså överlevt åtminstone de första dagarna efter fredagens operation utan att grishjärtat stötts bort. Han uppges ha klarat sig bra så här långt.

Det är ännu för tidigt att säga om ingreppet verkligen lyckats så att han kan leva en längre tid med det nya hjärtat. De följande veckorna är kritiska.

I vilket fall som helst så kommer kirurgerna att lära sig en hel del av det här ingreppet och den utveckling som följer.

Grisen hade genmodifierats

Hjärtklaffar från grisar har använts hos människor i många år. Enligt nyhetsbyrån AP har också Bennett tidigare fått en hjärtklaff av en gris.

Men fredagens transplantation av ett helt grishjärta är en milstolpe.

Kirurgerna använde sig av ett hjärta från en genmodifierad gris. Man hade tagit bort tre gener som man konstaterat att leder till avstötning hos människan och lagt till gener celler som ska motverka avstötning. Dessutom lades en gen till som ska förhindra att vävnaden i grishjärtat växer för mycket.

Flera bioteknikföretag utvecklar grisorgan som ska kunna användas för transplantation till människor.

Griffith har under de senaste fem åren transplanterat hjärtan från genmodifierade grisar till ett femtiotal babianer, uppger AP. De här testen ledde till att han vågade föreslå ingreppet för Bennett.

Ett steg närmare lösningen på organbrist

– Det här tar oss ett steg närmare att lösa problemet med organbrist. Vi går försiktigt framåt, men är optimistiska och tror att den här operationen kan vara ett viktigt nytt steg för framtida patienter, sade Griffith, enligt nyhetsbyrån AFP.

Operationen utfördes vid University of Maryland Medical School på fredagen.
Bildtext Transplantationen med grishjärtat utfördes på University of Maryland Medical School och operationen pågick i ungefär sju timmar.
Bild: Reuters

Det råder stor brist på organ för transplantationer överlag. Där kan alltså xenotransplantationer, det vill säga transplantationer över artgränser, få stor betydelse.

De väcker förstås också etiska frågor. Är det exempelvis rätt att föda upp djur bara för att de ska donera sina organ till människor?

I USA väntar för närvarande ungefär 110 000 människor på organtransplantationer och över 6 000 patienter dör varje år i brist på organ.

Kl. 08.20 fick texten ett par tillägg: Att de hjärtan som Griffith opererade in på babianer också kom från genmodifierade grisar och tillägget om de etiska frågorna i slutet av texten.

Kl. 12.45 Rättelse: celler ändrades till gener i meningen "Man hade tagit bort tre gener som man konstaterat att leder till avstötning hos människan och lagt till gener celler som ska motverka avstötning".

Källor: AFP, AP, Reuters, TT