Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Högsta domstolen förkastade domen mot journalisten Johanna Vehkoo som kallade Uleåborgspolitiker för nazist och rasist

Uppdaterad 11.01.2022 09:46.
Johanna Vehkoo saapuu Rovaniemen hovioikeuden käsittelyyn Oulussa.
Bildtext Tidigare var rättens tolkning att Johanna Vehkoos bevisföring, där hon försökte visa att Junes Lokka är en anhängare av nazistisk och rasistisk ideologi, inte har någon relevans för domen.
Bild: Paulus Markkula / Yle

Enligt Högsta domstolen har journalisten Johanna Vehkoo inte gjort sig skyldig till ärekränkning då hon i ett Facebookinlägg kallade före detta fullmäktigeledamot i Uleåborg bland annat för rasist och "naziclown".

Högsta domstolen anser inte att Johanna Vehkoo skulle ha kränkt Uleåborgspolitikern Junes Lokkas ära, och har hävt de tidigare fällande domarna från tingsrätten och hovrätten.

Samtidigt befriade Högsta domstolen Vehkoo från alla sorters ersättningar, bland annat gällande Lokkas rättegångskostnader.

Journalisten och författaren Johanna Vehkoo dömdes ursprungligen av Uleåborgs tingsrätt till 15 dagsböter för sina Facebook-skriverier från år 2016 gällande Uleåborgspolitikern Lokka. Hösten 2020 dömde hovrätten i Rovaniemi henne för ärekränkning.

I sitt Facebook-inlägg hade Vehkoo kallat Junes Lokka rasist, nazist och ”naziclown”. Vehkoo uppgav under förundersökningen att hennes text hade begränsad synlighet och var riktad till hennes närkrets, men inlägget hade kopierats och spridits.

"Kritik mot Lokkas politiska förfarande"

Enligt Johanna Vehkoo handlade skriverierna om kritik mot Lokkas politiska förfarande, och hon får medhåll av Högsta domstolen. I beslutet konstateras att journalisten inte överskred sådant som man anses få stå ut med som offentlig politisk profil.

– Med beaktande av de nedsättande och fientliga ställningstaganden mot vissa människogrupper som Lokka framfört i offentligheten, ansågs vid en helhetsbedömning av inlägget att de uttryck som använts i det inte tydligt överskridit det som kan anses som godtagbart, konstaterar Högsta domstolen i sitt uttalande.

Vehkoos inlägg hade att göra med ett evenemang i en bokaffär i Rovaniemi, där Johanna Vehkoo skulle hålla ett framförande. Vehkoo hade fått kännedom om att Junes Lokka hade som avsikt att uppträda som journalist under falskt namn, filma henne och uppträda störande.

Enligt Lokka var hans tanke att delta i evenemanget för att intervjua Vehkoo, inte trakassera henne. Lokka brottsanmälde skrivelsen.

Johanna Vehkoo har tidigare uppgett för medierna att hon betraktar brottsanmälan som Lokkas sätt att trakassera henne på grund av hennes arbete som journalist.

Junes Lokka har blivit känd som medborgaraktivist som motsätter sig invandring och är dömd för sitt eget språkbruk. Senast i december dömdes han för ärekränkning, då han kallat en Uleåborgstjänsteman vid öknamn.

Fallet Vehkoo har ansetts vara ett prejudikat när det kommer till definitionen av hatretorik.