Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Finsk-indiskt samföretag har reserverat en tomt på Gigavasa-området – ska bygga en fabrik för batterianodmaterial

Från 2022
Uppdaterad 11.01.2022 13:37.
Långskogens industriområde i Vasa.
Bildtext Snart kan det finnas en fabrik för anodmaterial på Gigavasaområdet.
Bild: Mari Latva-Karjanmaa / Yle

Finska Grafintec och indiska Epsilon Advanced Materials har reserverat en tomt på Gigavasa-området där man planerar att bygga en fabrik för anodmaterial.

Vasa stad informerade på tisdagen om att finska Grafintec och indiska Epsilon Advanced Materials har reserverat en tomt på Långskogens industriområde, eller det så kallade Gigavasa-området. Företagen planerar att bygga en batterianodmaterialfabrik på området.

Grafintec är ett dotterbolag till Beowulf Mining som är börsnoterat i London och Sverige. Tillsammans med Epsilon har man slutit ett intentionsavtal med Vasa stad.

Parterna informerade om projektet på ett presstillfälle på tisdagen.

– Jag är väldigt ivrig och ser fram emot att besöka Vasa och dra igång projektet snart, säger Epsilons vd Vikram Handa.

För snart ett år sedan började Epsilon och Grafintec utreda möjligheten att komma in på den europeiska marknaden. Handa berättar att Gigavasa uppfyllde alla krav i fråga om infrastruktur, arbetskraft och förnybar energi.

Vaasaan tulossa uusi akkumateriaalin tuotantolaitos
Bildtext Planen är att produktionen av anodmaterial ska komma igång 2025.
Bild: Mari Latva-Karjanmaa / Yle

50 000 ton per år

Beowulf Minings vd Kurt Budge besökte själv Vasa i oktober.

– Det jag imponerades mest av när jag besökte Vasa var viljan att samarbeta och möjligheten att verkligen åstadkomma något enastående, säger Budge.

Vi har verkligt intensiva månader framför oss

Kurt Budge, vd Beowulf Mining

Han berättar att man planerar att komma i gång med produktionen av anodmaterial 2025. Till en början ska man producera 10 000 ton material per år. Senare ska produktionen kunna ökas till 50 000 ton per år.

– Vi har verkligt intensiva månader framför oss, säger Budge.

Under 2022 kommer fokus att ligga på förberedande arbete. Bland annat ska man inleda arbetet med miljökonsekvensbedömningen som behövs innan man kan börja anlägga fabriken.

Avtalet godkändes i december

Enligt Vasa stads pressmeddelande har företagen reserverat en av de stora tomterna på Gigavasa-området, i närheten av den tomt som norska Freyer Battery har reserverat för sin battericellfabrik. Tomten, som har numret 18, är på 38 hektar.

Vasa stadsstyrelse godkände tomtreserveringen och samarbetsavtalet i december.

– Det känns alltid bra att komma med positiva nyheter från Gigavasa-området, säger Vasas stadsdirektör Tomas Häyry.

Enligt Häyry gör Grafintecs och Epsilons etablering Vasa ännu intressantare som plats för batteritillverkning. Staden har haft en medveten strategi att locka aktörer från olika delar av batterivärdekedjan till Gigavasa.

– Vi har ett stort intresse som riktas mot Vasa i dag.

Häyry säger att det kommer att finnas en stor efterfrågan på anodmaterial de närmaste åren. Utöver norska Freyer och svenska Northvolt planeras just nu många andra batterifabriker i Europa.

Man som sitter på en soffa.
Bildtext Vasas stadsdirektör Tomas Häyry säger att staden lyckats i sin strategi att locka olika aktörer till Gigavasa-området.
Bild: Anne Teir-Siltanen/Yle

Fler nyheter att vänta

Brittiska Johnson Matthey meddelade i november att man drar sig ur Gigavasaområdet. Tidigare planerade företaget att anlägga en fabrik för tillverkning av katodmaterial på området.

Hur sannolikt det är att Grafintecs och Epsilons fabrik förverkligas kan Häyry inte säga i dagsläget.

– Det beror på många olika saker. Men det ser mycket bra ut, för det finns en vilja både hos staden och hos aktörerna att få i gång det här snabbt.

Om båda fabrikerna som nu planeras blir verklighet kommer man att tillverka anodmaterial och battericeller på Gigavasaområdet. Enligt Häyry behövs det många andra delar för att man ska få ihop hela värdekedjan: bland annat katodmaterial, isolering och elektriska komponenter. Dessutom behövs en hel del stödfunktioner.

Häyry berättar att staden för diskussioner med många olika aktörer.

– Före sommaren gissar jag att vi har nyheter att komma med.

Artikeln är uppdaterad 11.1.2022 klockan 11.05 med Vikram Handas och Kurt Budges kommentarer.

Artikeln är uppdaterad 11.1.2022 klockan 13.35 med Tomas Häyrys kommentarer.

Diskussion om artikeln