Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Milda luftströmmar och föhnvind ger nu stort temperaturkast: På vissa håll till och med 20 grader varmare

vinterbild från en strand
Bild: Camilla Andelin / Yle

En varm föhnvind och milda vindar i samband med ett skifte från hög- till lågtryck leder till stora, snabba temperaturförändringar runtom i landet. Det här är inte helt vanligt, säger meteorolog Cecilia Wolff på meteorologiska institutet.

Högtrycket över Finland drar sig nu undan och ger rum för ett lågtryck och milda vindar från väst, samt en föhnvind som strömmar in över de skandinaviska bergen i Norge och Sverige.

På vissa håll har temperaturerna redan stigit, i Lappland var det ännu igår mellan -20 och -30 grader men nu ligger det närmare -10 grader. I östra Finland är det fortfarande närmare -30 grader, i västra Finland har temperaturerna stigit till cirka -5 grader celsius och i södra Finland till -10.

– Mild luft har strömmat in över vårt land och det kommer mer mild luft, och dessutom kommer en så kallad föhnvind, säger Wolff.

– En stor del av nederbörden har fallit redan då föhnvinden drar över bergskedjan, alltså blir luften torrare och kan värmas upp snabbare när den kommer in över Finland, och då kan vi på vintern se ganska höga temperaturer.

Temperaturerna kommer att stiga till kring +5-+7 grader. Föhnvindar påverkar temperaturerna i Finland i medeltal fem gånger per vinter, men då det händer så är det inte nödvändigtvis så här kallt.

Föhnvinden påverkar temperaturerna främst i Lappland och Österbotten.

Meteorolog: Stor temperaturförändring på så kort tid en betydelsefull händelse

– Också det kalla högtrycket som varit över Finland över veckoslutet håller på att förskjutas till sydost, och den varma mildare luften dras istället in, säger Wolff.

De drastiska förändringarna i vädertypen leder till de snabba, stora temperaturskillnaderna, och det är enligt Wolff en betydelsefull händelse även om det inte saknar motstycke.

– Det är svårt att säga hur ovanligt det här är, men det har varit ganska kallt och förändringen sker på ganska kort tid, så det är på det viset en betydelsefull ökning i temperaturen då det sker över bara två dygn - på två dygn blir det närmare tjugo grader varmare.

– Det är ändå ganska ovanligt att det varit så här kallt före och sker en så snabb temperaturförändring, säger Wolff.