Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Förhandsröstningen inför välfärdsområdesvalet kör i gång: ”Hoppas alla förstår hur viktigt valet är för både gammal och ung”

Uppdaterad 12.01.2022 08:06.
Två kvinnor står utanför Raseborgs stadshus (Ekåsen) vända mot varandra. De skrattar. Vinter och snör. Båda har mössor, vantar och varma vinterrrockar.
Bildtext Det verkar vara roligt att jobba med val, i alla fall har både Raseborgs kanslisekreterare Johanna Söderlund och valfunktionär Anja Qvarnström lätt till skratt. När välfärdsområdesvalet är över hoppas Johanna Söderlund ändå på lite lugnare tider.

I Raseborg finns många alternativ för dem som vill förhandsrösta. Centralvalnämndens sekreterare befarar ändå att valdeltagandet stannar vid 40 procent.

De flesta kommuner i Västnyland erbjuder inte speciellt många olika platser där invånarna kan förhandsrösta, men i de geografiskt vidsträckta städerna Raseborg och Lojo finns flera ställen.

Både Raseborg och Lojo har vuxit både till areal och invånarantal genom flera kommunsammanslagningar och därför erbjuds fortfarande röstningslokaler i flera av de forna kommunerna.

Raseborg är ändå den som erbjuder flest olika alternativ, bland annat drive-in förhandsröstning och en valbuss som kör runt i byar där det inte längre finns vallokaler.

En valfunktionär står ute och tar emot uppgifter, men väljaren sitter inne i bilen, fyller i röstsedeln och skriver under följebrevet

― Johanna Söderlund, centralvalnämndens sekreterare i Raseborg om drive-in förhandsröstning

Är du intresserad av var det ordnas bland annat förhandsröstning i Hangö, Ingå, Sjundeå och Lojo kan du klicka på kommunerna.

Förhandsrösta i din egen bil

Kanslisekreterare Johanna Söderlund jobbar på Raseborgs stad och fungerar som centralvalnämndens sekreterare i Raseborg. Under själva valdagen, 23.1, räknar hon bland annat förhandsrösterna tillsammans med nämndens övriga medlemmar, men hon har jobbat länge med välfärdsområdesvalet och alla förberedelser, bland annat var man kan förhandsrösta.

Fram till och med tisdagen (11.1) ringde telefonen flitigt när de som ville rösta hemma tog kontakt med Söderlund. Det har ändå varit färre än vanligt som bett om att få rösta hemma.

– Det är oftast äldre som vill rösta hemma och de har kanske inte haft ork eller tid eller vad det nu beror på att de inte är intresserade av att rösta hemma i det här valet, säger Johanna Söderlund.

Porträttbild på Johanna Söderlund, kanslisekreterare på Raseborgs stad och centralvalnämndens ordförande. Hon står klädd i vinterkläder utanför Raseborgs stadshus. Vinter och snö.
Bildtext Johanna Söderlund har många järn i elden inför välfärdsområdesvalet. Hennes tips till väljarna är att förhandsrösta med tanke på bland annat rådande coronaläge. Staden har ordnat många olika sätt och platser för dem som vill rösta i förhand.

I dag (12.1) öppnar förhandsröstningsställena i Sigurd Snåre-salen i Ekenäs, Axxell i Karis och Pojo bibliotek. De har öppet till och med 18.1 men dessutom finns det platser som är öppna bara en dag eller kanske endast en timme.

– På torsdagen ställer vi i gång till drive- in och på fredagen till Bromarv och så vidare, säger kanslisekreterare Johanna Söderlund och tillägger att man också kommer att ordna förhandsröstning i Dragsvik, på Nylands brigads garnisonsområde.

Drive-in med egen bil påminner lite om hur det går till när man till exempel beställer hamburgare eller tar ett coronatest.

– En valfunktionär står ute och tar emot uppgifter, men väljaren sitter inne i bilen, fyller i röstsedeln och skriver under följebrevet, förklarar Johanna Söderlund.

Drive-in förhandsröstningen ordnas på fredagen (14.1) på marknadsplanen i Ekenäs och parkeringsplatsen vid idrottsparken invid Karis idrottshall.

Förhandsrösta i biblioteksbussen

Valbussen är inget nytt fenomen i Raseborg, den har åkt på byturné också i tidigare val.

Karisbon Anja Qvarnström har varit valfunktionär i bussen tidigare och är det också nu tillsammans med chauffören Carl-Magnus Blomberg. Det är nämligen biblioteksbussen, som Blomberg i vanliga fall rattar, som blir valbuss i några dagar.

Portättbild på Anja Qvarnström, calfunktionär i Raseborg. Hon står vinterklädd utanför Raseborgs stadshus. Vinter och snö.
Bildtext Anja Qvarnström började jobba i Pojo kommun i slutet av 1973. Valärenden ingick hennes arbetsuppgifter och på den vägen har det fortsatt.

Anja Qvarnström gillar att åka valbuss och träffa väljare som förhandsröstar i bussen

– Vi ställer i gång biblioteksbussen med ett valbås och så samarbetar vi så bra, säger Anja Qvarnström.

Valbussen besöker Antskog, Fiskars, Svartå, Snappertuna, Box, Skåldö, Gammelboda, Skogby, Trollshovda och Langansböle. Dessutom kommer den bland annat att stå vid resecentret i Ekenäs.

– Det är faktiskt trevligt att vara med i valbussen och alla väljare är nöjda. De säger också att de är glada över att få förhandsrösta i bussen.

en biblioteksbuss
Bildtext Raseborgs biblioteksbuss användes som valbuss så sent som i juni i fjol när det arrangerades kommunalval.

Under pandemin tar bussen in högst två personer i taget.

– Vi har datorer där vi printar ut följebrevet och sedan får väljarna i tur och ordning gå till valbåset. När de röstat färdigt går de ut och först sedan får följande person eller par komma in, säger Anja Qvarnström.

Det har lovats varmare väder så väljarna behöver inte stå ute i kö och frysa, det blir nog bra

― Anja Qvarnström, valfunktionär i valbussen

Hon har dessutom kollat in väderprognosen för de dagar valbussen kör runt från och med slutet av veckan.

– Det har lovats varmare väder så väljarna behöver inte stå ute i kö och frysa, det blir nog bra, säger Anja Qvarnström och skrattar.

Både hon och Johanna Söderlund har lätt för att skratta. Båda verkar tycka om att jobba med val. Anja Qvarnström har faktiskt sysslat med valfrågor i nästan 45 år. Hon har nämligen jobbat som kanslisekreterare i forna Pojo kommun sedan 1970-talet och fortsatt i Raseborg ända fram till sin pensionering. Ja, hon jobbade faktiskt tills hon fyllde 68 och har nu fortsatt som valfunktionär.

– När jag nu jobbat med val i så många år så har jag tänkt fortsätta som valfunktionär så länge jag orkar och om jag blir tillfrågad. Så länge man har huvudet i skick och kan sköta den här uppgiften så gör jag det gärna.

Spänt ifall valfunktionärer blir sjuka

Raseborgs kanslisekreterare Johanna Söderlund är väldigt glad över att staden har både erfarna valfunktionärer som Anja Qvarnström och nya, som kan fortsätta om och när de äldre vill sluta.

Under förhandsröstningen behöver Raseborg drygt 39 valfunktionärer och under själva valdagen behövs runt 130. Raseborg har nämligen 13 valnämnder och i varje nämnd sitter tio personer.

Jag hoppas att alla valfunktionärer hålls friska, att jag inte plötsligt behöver hitta nya

― Johanna Söderlund, centralvalnämndens sekreterare i Raseborg

Det som oroar Johanna Söderlund mest är att valfunktionärer blir sjuka, i synnerhet nu när många i Raseborg har exponerats för coronavirus.

– Jag hoppas att alla valfunktionärer hålls friska, att jag inte plötsligt behöver hitta nya. Det är jag mest spänd för, säger Johanna Söderlund.

Rösta och gör det gärna på förhand

Både Johanna Söderlund och Anja Qvarnström hoppas att så många som möjligt utnyttjar sin rösträtt i välfärdsområdesvalet. Söderlund tror däremot inte att valdeltagandet blir speciellt högt.

– Jag tippar på ungefär 40 procent, som i EU-valet, säger Johanna Söderlund.

Anja Qvarnström vill inte tippa på hur högt eller lågt valdeltagandet blir, men hon hoppas att många väljer att rösta eftersom det är ett viktigt val.

– Jag hoppas att folk i Raseborg förstår hur viktigt valet är, för både gammal och ung och vår välfärd, säger valfunktionär Anja Qvarnström och uppmanar alla att rösta.

– Och hellre på förhand, men inte första dagen och inte heller på eftermiddagen den sista dagen, tipsar centralvalnämndens sekreterare i Raseborg, Johanna Söderlund, med hälsning till de väljare som vill undvika köer och mycket folk.