Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Yrkeshögskolan Novia börjar utbilda IT-ingenjörer i Vasa

Från 2022
Yrkeshögskolan Novias skylt på gul vägg.
Bildtext Den nya IT-utbildningen placeras i Vasa och startar 2023.
Bild: Yle/Rolf Granqvist

Det finns en stor efterfrågan på IT-kunnande i Österbotten. Yrkeshögskolan Novia vill svara på behovet och börjar utbilda IT-ingenjörer i Vasa år 2023.

Yrkeshögskolan Novia får utbildningsansvar för yrkeshögskoleexamen inom Ingenjör (YH), informations- och kommunikationsteknik.

Utbildningen placeras i Vasa och inleds 2023. Utbildningsspråk blir svenska och engelska, skriver yrkeshögskolan i ett pressmeddelande.

I bakgrunden finns det växande behovet av IT-kunskap i Österbotten, inte minst den kontinuerliga digitaliseringen av tjänster och produkter inom energiklustret i regionen har lett till att behovet av arbetskraft i området ökar.

Den nya utbildningen kommer att fokusera på industriell IT, Internet of Things (IoT) och Artificiell Intelligens (AI), informerar Novia. Utbildningen kommer också att utformas i samråd med näringslivet för att säkerställa att industrin specifikt får sådan kunskap som den behöver.

"Efterfrågan på ingenjörer från Novia har länge överskridit de volymer som vi kunnat utbilda. Att vi nu kan komplettera vårt utbildningsutbud med ingenjörer inom informations- och kommunikationsteknologi kommer att främja digitaliseringen inom regionens företag och stärka konkurrenskraften. Vi är tacksamma över det starka stöd vi fått från näringslivet”, säger Örjan Andersson, rektor vid Yrkeshögskolan Novia, enligt pressmeddelandet.