Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Barn och ungas hobbyverksamhet ska fortsätta som normalt, råder huvudstadsregionens coronakoordineringsgrupp – distansarbete fortsätter till mitten av februari

Från 2022
Uppdaterad 11.01.2022 14:02.
Lapset katsovat jalkapallopelia Oulunkylän urheilukentällä
Bildtext Hobbyverksamheten för barn och unga bör få fortsätta, föreslår huvudstadsregionens coronakoordineringsgrupp till regionförvaltningsverket. Arkivbild.
Bild: Berislav Jurišić / Yle

Barn och ungas välmående ska prioriteras, skriver huvudstadsregionens coronakoordineringsgrupp. Hobbyverksamheten för 2003 födda eller yngre ska få fortsätta, föreslår gruppen till regionförvaltningsverket.

Coronakoordineringsgruppen betonar att hobbyverksamhet inomhus eller i närkontakt för de som är födda innan 2003 ska vara på paus fram till fram till slutet av januari.

Trots att ungas hobbyverksamhet får fortsätta, ska de som ansvarar för inomhuslokalerna där hobbyverksamheten sker se till att närkontakterna i lokalerna minskas så mycket som möjligt.

Gruppen skriver att barn och ungas välmående ska prioriteras under pandemin. Enligt Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, Institutet för hälsa och välfärd samt städernas egna epidemiologiska bedömningar är det inte nödvändigt att sätta fler restriktioner på barn och unga.

Det är sällsynt att barn och unga blir allvarligt sjuka av coronaviruset, så eventuella restriktioner skulle i så fall vara till för att skydda vuxna, bedömer gruppen.
Närundervisningen i grundskolan och andra stadiet får också fortsätta. Gruppen skriver att de väntar på nationella beslut kring testning och användningen av FFP2-munskydd i skolorna.

Distansarbete fortsätter

Munskydds- och distansarbetesrekommendationen kommer fortsättningsvis att vara i kraft, fram till den 13 februari.

Coronakoordineringsgruppen skriver att invånarna nu råds träffa endast personer i deras närkrets och att undvika privata tillställningar.

Enligt gruppen är sjukvården nu tungt belastad av coronaviruset, vilket också har lett till att Helsingfors, Esbo, Vanda och Kyrkslätt tillsammans med flera andra nyländska kommuner beslutat att sluta med att spåra smittade bland alla invånare, samt att sätta alla som blivit smittade i karantän.

Diskussion om artikeln