Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Extremväder är orsaken till att kaffet är så dyrt – torka, frost och regn hotar kaffeskörden

Uppdaterad 11.01.2022 14:54.
kaffe hälls ner i en muminmugg. runtom finns ett skärbräde med olika grönsaker och köksredskap.
Bildtext Extrema väderförhållanden blir allt vanligare på grund av klimatförändringen.

Råkaffe kostar i dag dubbelt så mycket som för ett år sedan, vilket återspeglas i konsumentpriserna. Ett kaffepaket kan kosta till och med sex euro just nu. Det här beror bland annat på extrema väderförhållanden.

– Priset på råkaffe har fördubblats på ett år, säger Anne-Mari Lilius, S-gruppens chef för industriella livsmedel.

Brasilien, som är världens största kaffeproducerande land, har fått utstå svår torka i våras och den värsta frosten på 25 år i juni och juli. Brasilien står för 35-40 procent av världens kaffeproduktion.

– Tillsammans har dessa extrema väderförhållanden praktiskt taget förstört upp till 15 procent av skörden som ska skördas nästa sommar, säger András Koroknay-Pál, Pauligs chef för råkaffe.

Enligt Koroknay-Pál orsakar klimatförändringen extrema väderhändelser, vilket har en omedelbar inverkan på världsmarknadspriset på kaffe.

Colombia är också en av världens största kaffeproducenter, och där regnar det nu för mycket för att skörden ska vara optimal. Båda länderna producerar kaffe av sorten arabica, som de flesta finländarna föredrar.

Priserna påverkas även av andra faktorer. Konsumentpriset påverkas till exempel av konkurrens butiker emellan. Råkaffets pris påverkas bland annat av svårigheter med transporter, investerares spekulationer om kaffepriset och brist på utrymme i lagren.

– I stort sett allt kaffe som produceras i ursprungsländerna konsumeras. Globala lager av råkaffe har inte kunnat växa. Det är därför inte möjligt att vända sig till lagren när kaffeskörden är mindre än normalt, säger Koroknay-Pál.

Efterfrågan har ändå inte minskat i takt med prishöjningarna.

Källa: STT