Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Vallafusk i samband med tävlingar i Sverige – Fis: "Det fanns rykten och de har blivit bekräftade"

Åkare i en nedförsbacke.

Under helgens tävlingar i skandinaviska cupen i Falun fanns det åkare som tävlade med fluorvalla under skidorna. Några har erkänt att de använde C8-produkter, säger internationella skidförbundets tävlingschef Pierre Mignerey till NRK.

Fluorvallan har varit en följetong inom längdskidåkningen under de senaste åren, men till den här säsongen införde internationella skidförbundet ett förbud mot så kallade C8-produkter.

C8 får därmed inte användas under tävlingar, men under skandinaviska cupen i helgen har det uppdagats fusk med vallan.

Enligt NRK har Fis fått ta del av en rapport där det framkommer att åkare ska ha haft C8-produkter under sina skidor.

– Rapporten slår fast att det fanns rykten, och de har blivit bekräftade. Några har erkänt att de använde C8-produkter men varför står det inget om, säger tävlingschefen för Fis Pierre Mignerey.

Juryn kunde inte göra något åt saken

Fis vill inte gå ut med vilka åkare eller vilka länder som ska ha fuskat i samband med tävlingarna.

– Vi har tagit upp saken med några åkare men resultaten av samtalen håller vi internt, säger Erland Husom som var teknisk delegat vid tävlingarna.

Fis har inte lyckats ta fram någon pålitlig testmetod för fluorvalla och därför har varje nationellt förbund skrivit under ett avtal att inte använda vallan.

– Alla har undertecknat och intygat att de inte tänker använda det vid tävlingar. Problemet är att det inte står något om fluorprodukter i tävlingsreglerna, och därmed har man inte brutit några formella regler. Juryn på plats kunde inte göra något åt saken, säger Pierre Mignerey.

Mignerey hoppas nu att ärendet tas upp inom Fis.

– Det är inte ett rättvist beteende. Det här måste tas upp i styrelsen för Fis eller i disciplinnämnden om vi vill göra något åt det, säger han.