Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Allt flera smittas av coronaviruset – Raseborg, Lojo och Sjundeå ändrar smittspårningen och bestämmelser om karantän

Från 2022
Uppdaterad 11.01.2022 18:54.
Coronavirustest i Borgå.
Bildtext Testning av coronavirus har fungerat bra i Raseborg, men nu koncentrerar sig staden på äldre och riskgrupper för att kapaciteten ska räcka till.
Bild: Markku Rantala / Yle

Raseborgs stad har noterat 524 nya coronavirusfall på två veckor. Spårningen av smittfall kommer nu att ändra i Raseborg, Sjundeå och Lojo. Också bestämmelserna om karantän ändras.

Det allt sämre läget med flera som smittas av coronaviruset syns också i Västnyland. I Raseborg är nu incidensen 1 905 per 100 000 invånare under fjorton dagar. Stadens chefsläkare Tove Wide räknar med att det finns många till som inte varit på test.

Raseborgare har hittills kunnat erbjudas coronatest snabbt, men för att kapaciteten att testa ska räcka till så reserveras den nu i första hand för äldre och riskpatienter, skriver staden i ett pressmeddelande.

Chefsläkare: Inte meningsfullt ha karantän på grund av exponering

Smittspårningen i Raseborg kommer nu att fokuseras på boenden för riskpatienter och på social- och hälsovårdspersonal.

“På grund av det nya epidemiläget är det inte längre vare sig meningsfullt eller möjligt att sätta personer i karantän på basis av exponering i skolor eller daghem, på arbetsplatsen eller via hobbyer”, säger Tove Wide.

Staden uppmanar alla invånare som vet att de blivit exponerade att undvika kontakter, jobba på distans och stanna hemma om det går, åtminstone de fem första dagarna.

“Alla som har symtom ska stanna hemma även om hemtestet visar negativt. Hemtest rekommenderas men om man får ett negativt testresultat, kan testet gärna upprepas för att öka tillförlitligheten.”

Familjemedlemmar ska vara i karantän

Raseborg fortsätter tills vidare att sätta familjemedlemmar i karantän som bor i samma hushåll som en smittad person. Staden informerar mera om det i morgon, 12.1.

“Vi vädjar till arbetsgivare att tillåta sjukledighet på egen anmälan upp till fem dagar för personer med symtom. För personer som blivit exponerade kan lösningen vara distansarbete eller tjänstledighet eller i nödfall arbete med munskydd, säkerhetsavstånd och handsprit”, säger chefsläkare Tove Wide i pressmeddelandet.

Ändrade bestämmelser också i Sjundeå och Lojo

Även Lojo och Sjundeå meddelar att de minskar på smittspårningen. Lojo skriver på sin webbplats att stadens smittspårning endast utreder smittkedjor med hög risk på hälso- och sjukvårdsenheter, vårdinrättningar och boendeenheter för riskgrupper.

På Sjundeås webbplats kan man läsa att smittspårningen koncentreras till enheter för hälsovård, vårdanstalter och boendeenheter för riskgrupper. Sjundeå slutar också förorda karantän i de flesta fall, läs mera på kommunens webbplats.