Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Tindra blev mamma som 15-åring och har filmat hela graviditeten: "Jag var orolig för vad folk skulle säga"

Från 2022
Uppdaterad 17.01.2022 07:02.
Tindra Nordström
Bildtext Tindra har tillsammans med tre andra finlandssvenska kvinnor filmat sin graviditet och förlossning. Serien I väntan på dig finns att se på Arenan.
Bild: Arash Matin / Yle

Klockan är tio på kvällen när 15-åriga Tindra Nordström sitter på bussen på väg hem mot Kimitoön. Det är självständighetsafton 2020 och hemma i huset väntar ett graviditetstest som hon bett sin mamma köpa.

På bara ett år har Tindra Nordströms liv tagit en vändning hon verkligen inte hade räknat med. Liksom sina jämnåriga har hon gått ut grundskolan, men hon har också hunnit bära och föda ett barn.

– Att vara mamma är fantastiskt och det känns helt självklart att hon ska vara med, säger Tindra.

Med hon syftar Tindra på dottern Veera som precis vaknat från sin förmiddagslur och morgnar sig skönt i mammas famn.

De är ett team nu, Tindra och Veera. De har flyttat hemifrån och bor i en egen lägenhet i Kimito centrum och börjar småningom landa i den nya tillvaron som en liten familj på två.

Men riktigt så kändes det inte när Tindra höll det positiva graviditetstestet i sin hand för ett drygt år sedan.

– Då tänkte jag bara att det som inte fick hända har hänt. Jag var i chock.

Tindras mamma var också gravid

Efter att den värsta chocken lagt sig en aning var Tindra ändå säker på vad hon ville göra. Hon ville behålla barnet.

– Det kändes som en självklarhet, men visst funderade jag på vad andra kommer att tycka och tänka och hur till exempel det ekonomiska ska gå ihop.

Tindras mamma bokade en tid till henne på rådgivningen och där fick Tindra hjälp och stöd.

– Det var bra att få prata ut med någon professionell och de sa att jag inte ska bry mig om vad andra säger utan att det här är mitt val. Och jag visste ju vad jag ville göra.

Mycket stöd och hjälp har Tindra också fått hemifrån.

– Mamma sa från första början att vad jag än väljer att göra så kommer hon att stötta mig och det är jag väldigt glad för. Jag vet inte vad jag skulle göra om jag inte skulle ha min mamma.

Det som gjorde väntan på bebisen ännu mer speciell var att Tindras egen mamma var gravid samtidigt. Tindra väntade alltså både på sin lillasyster och på sitt eget barn.

– Det var förstås lite konstigt men samtidigt roligt att få prata med mamma och veta att vi båda upplever det här samtidigt. När min lillasyster Mirabelle föddes så fick jag lära mig en hel del om att ta hand om en bebis.

Men helt oerfaren var Tindra inte före det heller. Hon hör nämligen till de äldre i en syskonskara på elva barn och har således tagit hand om småsyskon förut.

– Men det är klart att det är annorlunda när det är ens eget barn.

Tindra Nordström
Bildtext Nu är det nästan svårt att förstå att Veera inte alltid har funnits, säger Tindra.
Bild: Arash Matin / Yle

Svårt att filma i början

Bara några veckor efter att Tindra hade fått ett plus på stickan började hon dokumentera sin graviditet. Sida vid sida med tre andra finlandssvenska kvinnor som också väntade sina första barn har hon vloggat om graviditeten, förlossningen och allt som relaterar till det.

Du kan följa Tindras och de andra kvinnornas graviditeter i serien I väntan på dig som finns tillgänglig på Arenan från och med måndagen den 17 januari. - Spela upp på Arenan

– Det var roligt att filma och det blev lättare hela tiden. De första klippen var ju en katastrof, säger Tindra och skrattar.

Hon är glad över att hon har så mycket material sparat och hoppas att Veera någon dag ska tycka att det är roligt att se och höra sin mammas tankar och känslor under graviditeten.

Det Tindra var orolig för när hon fick veta att hon väntade barn har bara delvis besannats.

– Visst tittade folk på min mage på stan och det spreds en del rykten, men jag har inte tagit illa upp. Jag vet vem mina riktiga vänner är och vem som bryr sig om mig på riktigt.

På det stora hela tycker hon ändå att det gått väldigt bra att både vänta, föda och ta hand om en liten. Nu när Veera är här är det snarare svårt att förstå att det fanns en tid när hon inte var det.

– Det är så här livet ska vara.

Tindras råd till andra mammor, speciellt de som är lite yngre är:

– Ta emot all hjälp du kan få och bry dig inte om vad andra tycker. Gör det du tycker känns bäst.

Mer om ämnet på Yle Arenan