Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sveriges överbefälhavare om samarbetet med Finland: “När vi visar hur nära vi jobbar höjer vi tröskeln för motståndarna att komma hit”

Från 2022
Sveriges överbefälhavare Micael Bydén sitter vid en skylt där det står Folk och Försvar.
Bildtext Micael Bydén säger att han aldrig upplevt en skarpare retorik än den mellan USA och Ryssland just nu.
Bild: Lucas Dahlström / Yle

Sveriges överbefälhavare Micael Bydén har aldrig upplevt en skarpare och tydligare retorik från Ryssland och USA än den vi ser i dag. Han menar att man inte ska utesluta någonting. Samtidigt hyllar han det finsk-svenska försvarssamarbetet.

Det är en viktig vecka inom den internationella politiken och för den europeiska säkerhetsordningen. Ryssland kräver att USA lyssnar på de ryska kraven på så kallade säkerhetsgarantier och att amerikanerna inser allvaret i situationen. USA upprepar sina hot om allvarliga följder om Ryssland slår till militärt mot Ukraina.

I Stockholm sitter Sveriges överbefälhavare Micael Bydén och följer med läget.

– Jag tror aldrig att jag har upplevt den här skarpa retoriken på det sättet från flera parter tidigare. Det har funnits kommentarer och konflikter där det har varit hårt och där man har varit tydlig men med två stora aktörer med den här tydligheten, det är ett nytt läge, säger Bydén på en pressträff med finländska journalister på den årliga försvarskonferensen Folk och Försvar.

– Det är en svårbedömd, snabb händelseutveckling. Man ska inte utesluta någonting i det här, fortsätter Bydén.

Yhdysvaltain apulaisulkoministeri Wendy Sherman (vas) ja Venäjän apulaisulkoministeri Sergei Rjabkov tapasivat Genevessä.
Bildtext USA:s och Rysslands vice utrikesministrar Wendy Sherman och Sergej Rjabkov 10.1.2022 inför det säkerhetspolitiska mötet i Genève.
Bild: Denis Balibouse / AFP

Om Ryssland får som de vill kan det innebära ett slut för det finska och svenska samarbetet med Nato. Det i sin tur får direkta följder för försvaret.

– Om man börjar kompromissa här och går med på delar av kraven, då kommer det direkt att slå på det uppdrag jag har, säger Bydén och fortsätter:

– Får jag inte möjligheten att jobba nära och öva med andra länder och med Nato, då kommer jag inte kunna fullfölja mitt uppdrag. Min möjlighet och mitt bidrag till den säkerhetspolitiska lösningen raseras. Så allvarligt är det.

Djupt och intensivt samarbete med Finland

I både Finland och Sverige har Natodebatten än en gång bubblat upp till ytan. Det här efter de ryska kraven till Nato och USA och efter president Sauli Niinistös nyårstal där han upprepade Finlands Natolinje.

Sotilaita hiekkatöyräällä meren rannalla ja laiva takana merellä.
Bildtext Bild från Natoövningen Baltops 2019 som bland annat fördes på svenskt territorium.
Bild: Martin Bielecki / EPA

Men trots att samarbetet med Nato är viktigt för Sverige är ändå Finland landets viktigaste partner. I dag är samarbetet så djupt att man dagligen delar lägesbilder och information med varandra, säger Bydén.

– När man på diplomatisk och politisk nivå träffar en motsvarighet blir det en stor sak, men så är det inte för oss. Vi har ett väldigt nära, genuint och personligt samarbete som pågår hela tiden.

Har kontakten intensifierats efter att de ryska kraven offentliggjordes i december?

– Kontakten är så intensiv att det är svårt att göra något mer. Men den frågan är uppe i vår dialog. Självklart, säger Micael Bydén.

Samarbete höjer tröskeln för motståndare

Det nära samarbetet länderna emellan har också en avskräckande effekt. I sitt tal på konferensen Folk och Försvar nämner Micael Bydén hur de nordiska länderna utgör en geostrategisk helhet vilket gör att länderna har gemensamma strategiska och operativa dilemman att hantera.

Andra länder använder ordet avskräckning, men det är egentligen samma sak.

― Micael Bydén, Sveriges överbefälhavare.

Enligt Bydén kan tröskeln för ett väpnat angrepp mot ett av de nordiska länderna höjas genom samarbete.

– Om vi visar hur nära vi jobbar och vilka förmågor vi har måste den som har intentioner att komma hit ta hänsyn till det, och då höjer vi tröskeln. Det blir svårare för en motståndare att komma hit och risken och insatserna blir högre, säger han.

Enligt honom kan samarbetet ha en avskräckande effekt på eventuella fiender.

– Vi pratar om tröskeleffekt. Andra länder använder ordet avskräckning, men det är egentligen samma sak. Vi höjer tröskeln genom att visa att vi samarbetar och visar att vi ökar förmågan i alla led.

Försvarssamarbetet Finland Sverige

Finland och Sverige har en lång tradition av försvarssamarbete.

2014 undertecknade båda länderna en handlingsplan för fördjupat försvarssamarbete.

Man vill förbättra ländernas försvarsförmåga, möjliggöra gemensamt operativt agerande och främja gemensamma intressen på försvarsområdet.

Man vill också stärka säkerhetssituationen i Östersjöregionen.