Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Österbotten kommer inte ur det kärva coronaläget i första taget: "Den största utmaningen är fortfarande att så många i personalen är borta"

Från 2022
Kvinna i munskydd utomhus framför sjukhus.
Bildtext Marina Kinnunen, direktör för Österbottens välfärdsområde, berättar att man varje dag saknar i värsta fall uppemot 200 anställda på grund av corona.
Bild: Anna Wikman / Yle

Fler österbottningar behöver vård för covid-19 och nu vårdas patienter även på avdelningar inom primärvården. Till Vasa centralsjukhus förs fortfarande de som behöver mer krävande vård. Där vårdas idag tio personer, varav fyra på intensiven.

Det är Marina Kinnunen, direktör för Österbottens välfärdsområde, som kollar upp den aktuella siffran för stunden då Yle Österbotten ringer upp på tisdag eftermiddag.

Siffran kan vara en annan en timme senare och ska därför ses som riktgivande. Tillståndet förvärras måhända för någon patient, medan någon annan kanske kan skrivas ut, helt nya tillkommer möjligen.

Marina Kinnunen säger att man mäktar med trycket just nu och även har beredskap för större behov.

– Vi har hela tiden beredskap för nästa nivå, kommer det flera patienter så har vi planerat följande steg. Men hittills har vi inte behövt öppna någon extra avdelning vid sjukhuset.

En bidragande orsak till att trycket hållits nere är att vårdperioderna varit kortare, något som konstaterats vara typiskt för många av de patienter som smittats av omikronvarianten jämfört med tidigare varianter av coronaviruset.

En annan orsak är att man nu kommit överens om att inte längre styra alla covidpatienter till centralsjukhuset. Istället har primärhälsovården börjat sköta en del av de lindrigare sjuka patienterna på sina bäddavdelningar.

– Nog klarar vi det här tillsammans, säger Kinnunen.

Närmare 200 anställda som fattas

Hur man hanterar patienttrycket hänger naturligtvis också på att det finns tillräckligt många anställda på jobb, och här är läget fortfarande lika allvarligt som förra veckan säger Marina Kinnunen. Många anställda har testat positivt eller exponerats och är därför borta från jobbet.

– Den största utmaningen är fortfarande att så många i personalen är borta. Vi har läget någotsånär under kontroll, men det uppstår nog svåra situationer.

Vårdare som jobbar på coronaavdelning möts i sjukhuskorridoren.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Då beredskaps- och säkerhetsgruppen gick igenom situationen igår måndag, saknade varje verksamhetsområde mellan 20 och 30 anställda på grund av corona.

Med totalt sex verksamhetsområden (förvaltningen borträknat) inom Österbottens välfärdsområde blir det mellan 120 och 180 vårdare som fattas varje dag, i ett läge då man snarare skulle behöva ha tillgång till fler vårdande händer än normalt - inte färre.

– Och det är bara de som är borta på grund av corona, sedan har vi en massa andra flunssor som går runt också.

Enligt Kinnunen var läget snarlikt förra veckan och fortsätter antagligen vara det under åtminstone de närmaste dagarna framöver.

Patienter flyttas, ingrepp skjuts upp

Situationen utvecklas hela tiden och Marina Kinnunen berättar att det därför inte är någon större idé att specifikt nämna någon viss specialitet som det just nu råder extra stor brist på personal inom.

– Inom vissa specialiteter har det en tid varit så att vi inte kunnat ta emot patienter och då har vi tvingats skicka patienter till andra sjukhus. Men det varierar och kan vara en annan specialitet nästa dag. Och andra gånger är det vi som tar emot patienter från våra grannar.

Från vecka till vecka för man diskussion kring hur mycket elektiv verksamhet som är möjlig att hantera. Planerade ingrepp och planerad kirurgi har skjutits upp och kommer antagligen att fortsätta skjutas upp, något som Kinnunen beklagar.

Siffran 100 inget att hurra över

Hon tror tyvärr inte att den pågående smittvågen är på övergående ännu. Att siffran över nya bekräftade fall inom Österbottens välfärdsområde var 100 istället för 200, 300 eller 400 på tisdagen tror hon inte är värt att hurra över.

– Det handlar snarare om att testsvaren dröjer än om att kurvan skulle vara på väg neråt, tror jag. Och under de närmaste veckorna får vi se hurdan effekten blir av att barnen återgått till skolan efter jullovet.

Munskydd på marken på Kungsgatan i Ekenäs.
Bildtext Marina Kinnunen tycker sig ha märkt att fler österbottningar igen använder munskydd, något hon uppskattar.
Bild: Patric Ring / Yle

Redan idag tisdag anländer en del av de hemtester för corona som välfärdsområdet har beställt, och fler leveranser väntas veckovis under den närmaste tiden.

– En del tester kommer att kunna delas ut i skolorna redan den här veckan, och nästa vecka blir det fler.

Förhoppningsvis bidrar det till att platta till kurvan då österbottniska skolelever börjar testa sig vid exponering eller symptom, säger Kinnunen. Hon glädjer sig också åt att se fler munskydd på stan och i butikerna än tidigare.

– Många tycks nog ha vaknat och börjat använda mask igen, det är jättefint att se.