Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Juulia Turkkila och Matthias Versluis Finlands säkraste kort, OS-biljett på spel för damerna – här är de blåvita höjdpunkterna att ha koll på under konståknings-EM

Juulia Turkkila och Matthias Versluis i sin fria dans.
Bildtext Isdansarna Juulia Turkkila och Matthias Versluis i sin fria dans.
Bild: Elina Paasonen

Medan de OS-klara isdansarna har allt att vinna och inget att förlora i Tallinn, tvingas Jenni Saarinen och Oona Ounasvuori duellera om Finlands enda OS-plats i damklassen.

För tre år sedan gjorde före detta singelåkarna Juulia Turkkila och Matthias Versluis en imponerande EM-debut i isdans. Paret slutade på elfte plats och tippades följande säsong ta klivet in i topp-tio.

Då Turkkila hösten 2019 skadade sig illa på isen blev det till slut inget EM för paret i januari 2020 och i fjol ställdes EM in på grund av coronapandemin.

Då våra bästa isdansare sedan Susanna Rahkamos och Petri Kokkos dagar inleder sitt EM-äventyr i Tallinn på fredag är det med gott självförtroende. I vinter har paret bland annat vunnit klassiska Nebelhorn Trophy, där de sista OS-platserna till Peking delades ut.

I den officiella säsongsbästastatistiken ligger finländarna på nionde plats bland de par som är med i EM, men poängdifferenserna är små.

Juulia Turkkila och Matthias Versluis på is.
Bildtext Turkkila och Versluis i sin rytmdans i Finlandia Trophy hösten 2021.
Bild: Elina Paasonen

Finlands olympiska kommittée valde Turkkila och Versluis till OS-laget redan i december. I EM gäller det att få ett lyckat OS-genrep – och förhoppningsvis att ta en plats bland de tio bästa, för att Finland i hemma-EM nästa år ska få delta med två par.

Det japansk-finska paret Yuka Orihara-Juho Pirinen gjorde väl ifrån sig redan då de ersatte träningskamraterna i EM 2020 och har gjort stora framsteg sedan dess.

Då franska storfavoriterna Gabriella Papadakis och Guillaume Cizeron i sista stund valt att stå över EM, får ryssarna Victoria Sinitsina och Nikita Katsalapov axla favoritskapet i deras ställe.

Ryssarna vann EM-guld 2020 och VM-guld 2021, det senare i fransmännens frånvaro. Isdansens rytmdans åks på fredag och fria dansen på lördag.

Upp till bevis för damerna

För de finländska damåkarna har säsongen varit motig. Varken Jenni Saarinen, som fixade nationsplatsen till OS i fjolårets VM, eller Emmi Peltonen, EM-femma 2020 och OS-representant 2018, har lyckats få till två lyckade program i en enda av vinterns tävlingar.

De jämnåriga tävlingskumpanerna väntades göra upp om OS-platsen i Tallinn, men i söndags meddelade Peltonen att hennes säsong är över på grund av en vristskada.

Peltonen ersätts på kort varsel av sin klubbkamrat i Etelä-Vantaan Taitoluistelijat Oona Ounasvuori som är ett oskrivet kort i stortävlingssammanhang. 23-åriga Ounasvuori har aldrig vunnit en FM-medalj, och sitt första landslagsuppdrag hade hon i de nordiska mästerskapen för två år sedan.

Ounasvuori har i många år tränats av Alisa Drei, som själv representerade Finland i OS i Nagano 1998 och tog sju topp-tio-placeringar i EM mellan åren 1998 och 2007.

Sannolikt är ändå att Jenni Saarinen lägger beslag på OS-platsen. I den europeiska kortprogramsstatistiken ligger hon sexa inför EM och lyckas hon hålla nerverna i styr även i friåkningen kan hon överraska.

Jenni Saarinen åker sitt kortprogram.
Bildtext Jenni Saarinen i sitt vinnande kortprogram som hon åker till Claude Debussys Clair de Lune.
Bild: Elina Paasonen

I sin hittills enda EM-start 2020 slutade hon på 33:e plats i kortprogrammet och gick inte till final. Damernas kortprogram åks på torsdag eftermiddag och friprogrammen på lördag kväll.

Bland damerna har 15-åriga ryskan Kamila Valieva varit fullständigt överlägsen i vinter. Hon inledde säsongen med att vinna Finlandia Trophy i Esbo i oktober och gör i Tallinn sin stortävlingsdebut på seniornivå.

Fortsätter hon åka lika säkert som hon gjort hittills i vinter kan hon vinna både EM, VM och OS. I den internationella säsongsbästastatistiken är de sex bästa damerna ryskor, men endast tre per nation får delta i EM.

Doktor Virtanen först i elden

Först ut på EM-isen är herrarna som åker sina kortprogram på onsdag eftermiddag. Finland representeras av 34-åriga veteranen Valtter Virtanen, som tack vare ett lyckat kortprogram i FM strax före jul fick ihop de poäng som krävdes för att det skulle bli ännu en EM-resa.

Virtanen som kombinerar konståkningen med läkarjobb har som bäst tagit en adertonde plats i EM. Lyckas han lika bra i kortprogrammet som i FM kan han gå till final, trots att hans kortprogram varken innehåller något kvadrupelhopp eller en trippelaxel.

Konståkaren Valtter Virtanen i sitt kortprogram.
Bildtext Valtter Virtanens OS-dröm gick inte i uppfyllelse den här gången heller, men i EM gör han sin åttonde start.
Bild: Elina Paasonen

Även på herrsidan har några toppåkare lämnat återbud i sista minuten och varken Rysslands Mikhail Kolyada, som är bästa europé i säsongsbästastatistiken eller Italiens Matteo Rizzo är med. Bägge är tidigare EM-medaljörer.

Det öppnar dörren för Georgiens Morisi Kvitelahsvili och Italiens Daniel Grassl, trea respektive fyra i EM 2020. Medaljernas öde avgörs på fredag kväll.

Finländsk paråkningscomeback

I paråkningen kommer vi för första gången sedan början av 1980-talet att se ett finländskt par på EM-isen. 18-åriga Milania Väänänen och hennes elva år äldre ryska partner Mikhail Akulov har bara åkt ihop sedan förra sommaren och kommer knappast att gå till final efter kortprogrammet på onsdag kväll.

Tre ryska par ligger i topp i Europastatistiken och kampen om guldet väntas bli hård mellan regerande världsmästarna Anastasia Mishina–Alexandr Galliamov och Evgenia Tarasova–Vladimir Morozov, som vunnit två guld, två silver och tre brons i EM. Paråkningens friprogram åks på torsdag kväll.

EM i konståkning refereras på svenska av Marianne Nyman och kan ses på Yle Arenan och TV2 från onsdag till söndag.

Så här sänder Yle från konståknings-EM

Onsdag 12.1

Herrarnas kortprogram
Arenan kl. 12.05-16.55 och sammandrag i TV2 kl. 18.00-19.00

Parens kortprogram
Arenan kl. 18.45-22.15, sammandrag i TV2 kl. 21.55-23.00

Torsdag 13.1

Damernas kortprogram
Arenan kl. 11,23-16.55, sammandrag i TV2 kl. 18.00-19.00

Parens friprogram
Arenan kl. 19.00-21.52, sammandrag i TV2 kl. 22.00-23.00

Fredag 14.1

Isdansens rytmdans
Arenan kl. 12.23-16.55, sammandrag i TV2 kl. 14.40-17.00

Herrarnas friprogram
Arenan kl. 18.00-21.55, sammandrag i TV2 kl. 22.15-23.45

Lördag 15.1

Isdansens fridans
Arenan kl. 13.35-16.54, sammandrag i TV 2kl. 16.50-17.35

Damernas friprogram
Arenan kl. 18.30-22.25, sammandrag i TV2 kl. 21.00-23.00

Söndag 16.1

Galauppvisningen
Arenan kl. 15.30-18.00, sammandrag i TV2 kl. 20.15-22.00

Diskussion om artikeln