Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Covidintyg endast för vaccinerade eller tidigare coronasjuka kunde hålla restauranger och pubar öppna normalt, föreslår restaurang- och turismbranschen

Från 2022
En bartender kontrollerar covidintyg i en bar i Helsingfors.
Bildtext En bartender kontrollerar ett covidintyg i en bar i Helsingfors (arkivbild).
Bild: Lehtikuva

Restaurangerna måste från och med i morgon stänga senast klockan 18 varje dag, fram till den sista januari. Branschen vill att covidintyg igen ska bli ett alternativ till restriktionerna – men med en viktig förändring.

Det har varit ganska så tomt i restaurangerna under den senaste tiden när många inte går på restaurang alls, av rädsla för att smittas av coronaviruset.

Öppettiderna är också kortare än normalt på grund av restriktionerna.

Många befarar dessutom att restaurangerna i något skede ska behöva stänga helt och hållet för en tid, för att ytterligare minska risken för att coronaviruset sprids.

Tomma restaurangbord.
Bildtext Så här tomt var det i en restaurang i centrala Helsingfors på måndagseftermiddagen.
Bild: Jussi Koivunoro / Yle

Inom restaurangbranschen är tusentals personer permitterade.

– Den här krissituationen har pågått sedan länge. Företagare och arbetstagare har inte råd med hårda restriktioner eller totalnedstängning vid varje nya coronavirusvariant, säger Timo Lappi som är vd för Turism- och restaurangförbundet Mara.

Förbundet ser nu covidintyget som lösningen. Det behöver man visa upp när man kommer till restaurangen, men i nuläget är intyget inte tillåtet att användas för att kringgå restriktionerna.

Covidintyget kan inte användas som ett alternativ till begränsningar fram till den 31 januari. Statsrådet förlängde restriktionerna på tisdagen.

Restaurangerna kan alltså inte hålla öppet länge och servera alkohol sent, utan alkoholserveringen måste sluta klockan 17. Lappi skulle vilja göra det möjligt igen med hjälp av små justeringar i covidintyget.

Han skulle önska att användningen av intyget begränsas till endast de som är fullt vaccinerade mot covid-19 eller som insjuknat nyligen. Att ha testat negativt skulle alltså inte räcka.

– Då kan restaurangerna vara öppna, och människor som är vaccinerade kan besöka restaurangerna. Samtidigt skyddar man sådana människor som inte är fullt vaccinerade, påpekar Lappi.

Timo Lappi i en restaurang.
Bildtext Timo Lappi som är vd vid Turism- och restaurangförbundet förespråkar ett förändrat covidintyg.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

"Det handlar om att skydda de ovaccinerade"

Statsrådet har påpekat att poängen med restriktionerna bland annat är att skydda de ovaccinerade som har högre risk att bli allvarligt sjuka i covid-19.

För tillfället verkar Social- och hälsovårdsministeriet ändå inte överväga att göra covidintyget till ett vaccinationsintyg.

Svenska Yle bad ministeriet svara på frågor kring covidintyget och hur planerna för det ser ut, men fick inget svar på intervjuförfrågan.

Ett problem med ett vaccinationsintyg är att det kan ses som diskriminerande mot de ovaccinerade. Det tycker inte Timo Lappi.

– Det är inte diskriminering, eftersom var och en som inte har en medicinsk orsak kan få vaccinationen. Krisen kan pågå hur länge som helst. Många månader eller år, säger han.

Lappi anser att undantag borde göras för de som har en medicinsk orsak att inte kunna vaccinera sig mot covid-19, och för en del utländska turister.

– Till exempel ryska turister som för tillfället inte har sådan vaccination som Finland godkänner. Utländska turister måste få gå till restauranger och på evenemang med hjälp av ett negativt coronatest.

I Sverige används vaccinationsbevis vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus. Det är troligt att vaccinationsbevisen snart också kommer att kunna användas i svenska restauranger, efter ett regeringsbeslut förra veckan.

Vaccinexpert är på samma linje

Också vaccinexperten Mika Rämet som är chef för vaccinforskningscentret vid Tammerfors universitet anser att covidintyget borde användas som ett alternativ till restriktioner, och att det uttryckligen borde vara ett vaccinationsintyg som inte beviljas ovaccinerade personer.

– Ett negativt coronatest är rätt värdelöst i nuläget. Covidintyget borde gälla för fullt vaccinerade och med hjälp av det borde de kunna leva ett normalt liv, säger han.

Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet
Bildtext Vaccinexperten Mika Rämet betonar också nyttan för finländarnas hälsa, av att kunna delta mer aktivt i samhället igen.
Bild: Joni Tammela / Yle

– Ett förändrat covidintyg kunde göra besök på restauranger, barer och kulturevenemang relativt trygga. På det här sättet kunde man också få igång idrottsverksamheten.

Mika Rämet betonar att behandlingen – alltså restriktionerna – inte får vara värre än själva sjukdomen.