Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Förhandsröstningen inför välfärdsområdesvalet drar igång – Åbo, Pargas och Kimitoön är förberedda på försämrat pandemiläge

Uppdaterad 12.01.2022 11:49.
Förhandsröstningsställe i Tammerfors inför välfärdsområdesvalet.
Bildtext Arkivbild. Förhandsöstningen i välfärdsområdesvalet drar igång på onsdagen. I Pargas, Kimitoön och Åbo är man förberedda på att det försämrade pandemiläget kan ställa till med problem.
Bild: Antti Eintola / Yle

Förhandsröstningen för välfärdsområdesvalet drar igång samtidigt som coronaläget i Finland är som värst. Kommunerna har olika åtgärder för att säkerställa att valet kan ordnas, även om valfunktionärer skulle vara sjuka eller i karantän.

På tisdagen konstaterades nästan 10 000 nya coronafall i hela landet.

Vad händer då om flera av valfunktionärerna är i karantän eller insjuknar på valdagen eller under förhandsröstningen?

Yle Åboland har tagit reda på hur Åbo, Pargas och Kimitoön har förberett sig på en sådan här situation.

I Åbo har man rekryterat extra personal som kontaktas ifall det blir nödvändigt. Och om inte det här räcker, är det också möjligt att rotera personalen mellan de 16 vallokaler som finns i Åbo.

– Vi kan flytta valfunktionärer från lugnare förhandsröstningsställen där det inte nödvändigvtis behövs så många valfunktionärer till ställen med större behov av fler funktionärer, säger Henna Puska, som är centralvalnämndens sekreterare i Åbo.

I samband med rekryteringen av valfunktionärerna har man också rekommenderat dem att se över sina coronavaccin och om möjligt vaccinera sig så de har ett fullgott vaccinskydd inför valperioden.

Ställer upp trots risk för smitta

Carita Isaksson ställer upp som valfunktionär i Åbo, både under förhandsröstningen och under själva valdagen. Hon tycker att det nuvarande pandemiläget är oroväckande inför valet.

– Jag är nog orolig för folk som inte är vaccinerade som kommer och röstar. Jag är själv vaccinerad tre gånger, och använder munskydd så fort jag går ut. Men det är klart man alltid oroar sig för hur det ska gå, eftersom det är så många som också har fått covid-19 trots att de har tre vaccindoser, säger Isaksson.

Isaksson säger ändå att hon inte har funderat på att backa ur rollen som valfunktionär, och hon hoppas att så många som möjligt ska rösta i valet.

Extra personal och andra försiktighetsåtgärder

Liksom i Åbo har man också i Pargas och Kimitoön sett till att ha ersättande personer att kontakta, om så behövs.

– Vi har extra mycket ersättare förstås för valnämnden, och så har vi också reserver som kan hoppa in som personal så att vi ska få röstningarna att löpa väl, säger Petra Öhman, som är centralvalnämndens sekreterare i Pargas.

Såväl i Pargas, Kimitoön och Åbo försöker man också se till att hålla röstningsställena luftiga så att inga onödiga köer eller liknande uppstår. Dessutom finns all nödvändig skyddsutrustning som exempelvis munskydd/visir, plexiglas och handsprit tillgängliga. Läs mer om förhandsöstningen i Pargas och Kimitoön HÄR.

Enklare på mindre orter

På Kimitoön finns tre förhandsröstningsställen, och därutöver ordnas på onsdagen (12.1) också ett röstningstillfälle för invånare i skärgården (bland annat på Hitis-Rosala).

Daniela Sundberg, som är centralvalnämndens sekreterare i Kimitoön, hoppas och tror att man ska klara sig med den reservpersonal som finns att kontakta, ifall flera valfunktionärer blir sjuka och/eller sitter i karantän.

En fördel i mindre kommuner som Kimitoön är att antalet coronafall oftast inte är lika högt där som i större städer som exempelvis i Åbo.

– Redan det gör också att det här är kanske lite enklare hos oss, men vi har nog en back-up personal om det sedan skulle visa sig behövas, säger Sundberg.

Sundberg lyfter också fram en annan positiv aspekt med förhandsröstningen i välfärdsområdesvalet. Nänligen att den endast är en vecka lång, till skillnad från förhandsröstningen i kommunalvalet som var två veckor lång.

– I somras var det nog utmanande att ha funktionärer när det handlade om två veckor, men nu är det en kortare tid att behöva få det fixat, säger Sundberg.

Diskussion om artikeln