Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nu måste restaurangerna stänga klockan 18 – krögare i Österbotten kritiserar de snabba rycken

Från 2022
kock i restaurangkök
Bildtext Mattias Åhman på Hejm.
Bild: yle/Antti Kuusiniemi

På tisdag slog regeringen fast att alla restauranger i hela landet måste stänga dörrarna klockan 18 och det redan från och med onsdag. - Det finns inte någon linje, säger krögare i Österbotten.

Coronaläget blir allt värre och under tisdagens möte beslöt regeringen att restaurangerna i hela landet måste stänga klockan 18. Nu går det inte längre att hålla öppet till klockan 20 genom att kräva covidintyg av kunderna.

Regeringens coronaministergrupp föreslog i fredags att restaurangerna framöver måste stänga redan klockan 18 och under tisdagen fastställde regeringen beslutet.

– Det har stor betydelse, om man får ha kvällsöppet eller inte, säger Mattias Åhman, delägare på Hejm i Vasa.

Att öppettiderna återigen ändras betyder mycket extra arbete, till exempel att ändra på alla bokningar.

– Man börjar bli lite trött på att det inte finns någon linje. Två veckor och sedan ändrar man sig igen. Det är under all kritik, säger Åhman.

"Helt ohållbart"

Den korta varseln får också kritik. Ministergruppen föreslog alltså förändringen i fredags men regeringen fastställde den på tisdag eftermiddag.

– Vi har några timmar på oss att lösa det här, säger Åhman.

Åhman påpekar att man givetvis förstår att läget är svårt och att alla bör dra sitt strå till stacken.

– Men om besluten åtminstone skulle komma betydligt tidigare och vara genomtänkta med en tydlig linje så att man inte måste ta till paniklösningar varje gång. Det är helt ohållbart nu.

För kort tid att reagera

På Mr Bank i Jakobstad säger ägaren Kim Sundqvist att alla förstås vill förhindra smittspridningen.

– Men klart att det är tråkigt med restriktioner. Det är tacksamt att vi får fortsätta med hämtmaten. Men den "normala" delen lider nog kraftigt.

Sundqvist tycker också att krögarna har för kort tid på sig att reagera på nya restriktioner. Läget är väldigt svårt för såväl arbetsgivare som arbetstagare.

– När det gäller restriktioner för restaurangerna så kan man inte säga att myndigheterna i något skede skulle ha varit ute i god tid.