Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Andra gången på världscuppoäng den här säsongen – Rosa Pohjolainen stod för karriärens bästa insats i Schladming

Uppdaterad 11.01.2022 22:55.
Rosa Pohjolainen uransa parhaassa vauhdissa - Spela upp på Arenan

En panginsats i första åket, ett sämre andra åk men ändå karriärens bästa världscupplacering. Det var Rosa Pohjolainens kväll i Schladming där damernas tävlade i slalom. Finländskan knep en fin 14:e plats i tävlingen som Mikaela Shiffrin vann.

Rosa Pohjolainen imponerade stort i det första åket i Schladmings kvällsslalom. Med startnummer 54 gjorde hon en stark insats i den uppkörda banan och gick i mål på 14:e plats.

Pohjolainen tog sig därmed vidare till den andra omgången med klar marginal och hade goda chanser att göra något riktigt stort.

Men i det andra åket fick hon inte till det på bästa sätt. 18-åringen tappade tid direkt från start och kom sedan aldrig riktigt in i åket. Samtliga mellantider visade en röd skylt och i mål var hon sjua då tretton åkare ännu inte hade gjort sitt andra åk.

Det stod ändå redan då klart att hon skulle göra sin bästa världscuptävling i karriären. I målfållan fick Pohjolainen sedan vänta in resten av åkarna och såg samtidigt att flera hade problem.

Några toppåkare körde ur och till slut blev det en 14:e plats för Pohjolainen i tävlingen.

Shiffrin vann

Före kvällens tävling var en 24:e plats Pohjolainens bästa resultat i världscupen. Den placeringen tog hon i Levi i säsongspremiären.

Storfavoriten Petra Vlhova ledde efter det första åket men tappade segern i den andra omgången. Mikaela Shiffrin vann tävlingen med 15 hundradelar före Vlhova. Shiffrin var nästan två sekunder snabbare än Rosa Pohjolainen.

Segern var Shiffrins 47:e i slalom i världscupen. Hon är därmed den åkare som vunnit flest slalomtävlingar i historien. Tidigare delade hon rekordet med Ingemar Stenmark.

– Den här banan är ikonisk och allt jag ville göra var att visa att jag förtjänade att vara här. Det är väldigt speciellt att vinna, och det känns inte verkligt, säger en känslosam Shiffrin i sin segerintervju.