Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Joe Biden lovar att kämpa för rätten att rösta – anklagar republikaner för feghet då de inte vågar höja rösten mot Trump

Från 2022
Uppdaterad 12.01.2022 07:11.
Joe Biden talar om rösträtt i Atlanta i delstaten Georgia.
Bildtext USA:s president Joe Biden lovade att skydda rösträtten i ett tal i Atlanta i delstaten Georgia.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

USA:s president Joe Biden lovar att kämpa för den allmänna rösträtten genom reformer som demokraterna vill driva igenom i kongressen. Biden anklagar republikanerna för feghet då de inte vågar höja rösten mot Trumps försök att undergräva valresultat.

Joe Biden höll ett hetsigt tal om rösträtt och valförrättning då han besökte Georgia, som blev en vågmästarstat i presidentvalet där han besegrade den sittande presidenten Donald Trump.

Biden hyllade demokraternas lagförslag som de vill driva igenom i kongressen och anklagade republikaner för feghet då inte en enda av dem vågat höja rösten mot Trumps försök att ljuga om presidentvalets resultat och pågående försök att undergräva kommande val.

– Jag har fört diskussioner med medlemmar av kongressen i all tysthet, men nu är jag trött på att vara tyst, sa Biden inför sina anhängare i Atlanta.

Han lovade att skydda amerikanernas rösträtt genom att stödja två lagförslag som demokraterna redan har antagit i representanthuset. Lagförslagen stöter däremot på enigt och hårt motstånd från republikanerna i senaten, där bägge partier har 50 senatorer.

Det här är en kamp om Amerikas själ. Vill ni stå på Martin Luther Kings sida?

Joe Biden, USA:s president

Republikanerna försöker fördröja och förhindra all debatt om dessa lagförslag genom den så kallade filibustern, en fördröjningstaktik som i princip gör det möjligt för enskilda senatorer att fördröja lagförslag i all oändlighet.

Biden uttryckte för första gången sitt kraftiga stöd för försöken att häva filibusterreglerna, som i nuvarande läge gör det nästan omöjligt att driva igenom vallagar i senaten.

Demonstranter i Washington protesterar utanför kongressen mot försök att stoppa lagar om rösträtt.
Bildtext Demonstranter i Washington protesterar mot republikanernas försök att stoppa valreformer i kongressen.
Bild: Bob Korn / Alamy/All Over Press

Stöd för valreformer i kongressen

– Det här är en kamp om Amerikas själ, sa Biden då han deklarerade sitt stöd för de två lagförslagen - Freedom to Vote Act och John Lewis Voting Rights Advancement Act, som har uppkallats efter den långvarige demokratiska kongressledamoten och medborgarrättsaktivisten John Lewis.

Det förstnämnda lagförslaget skulle införa federala vallagar i stället för de nuvarande delstatslagarna som reglerar hur man röstar och förrättar val.

Det andra lagförslaget innebär att en del sydliga stater måste få grönt ljus av federala myndigheter innan de kan ändra sina vallagar.

19 delstater som styrs av republikaner har antagit vallagar som gör det svårare att rösta, särskilt i områden som domineras av svarta eller andra minoriteter.

Den republikanska ledaren i senaten, Mitch McConnel leder försöken att förhindra valreformer i kongressen.
Bildtext Senatens republikanska ledare Mitch McConnell leder kampen för att stoppa valreformer i kongressen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

– Vill ni stå på Martin Luther Kings sida eller ställer ni er på George Wallaces sida, undrade Biden med hänvisning till den mördade svarta medborgarrättskämpen och den förre guvernören i Alabama som försvarade rasåtskillnadspolitiken i sin hemstat.

Biden och vicepresident Kamala Harris besökte Martin Luther Kings grav i Atlanta tillsammans med Kings anhöriga och Biden höll sitt tal vid ett universitet där största delen av studenterna är svarta.

Den 21-årige studenten Jesiah Osbourne var rätt nöjd med Bidens tal, även om han ställde sig skeptisk till om demokraterna kan driva igenom sina förslag i kongressen.

– Reformerna sker inte över en natt, för det finns ingen enighet där i kongressen.

Källor: Reuters, AP