Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Förhandsröstningen i välfärdsområdesvalet inleds – och fyra andra nyheter den här morgonen

Uppdaterad 12.01.2022 07:19.
Två personer står framför ett gult trähus. De ser in i kameran med allvarliga miner.
Bildtext Forsbyparet Elisabeth Öhman och Eero Wallens hus lades ut på bokningssida utan deras vetskap.
Bild: Lukas Rusk / Yle

God morgon! Här får du några intressanta nyheter den här onsdagsmorgonen.

Deras hus hyrdes ut som vandrarhem på Booking.com – utan deras vetskap

En dag satt fyra baltiska studerande på trappan till paret Elisabeth Öhman och Eero Wallen. De berättade att de hyrt en våning i huset – men paret har aldrig lagt ut sitt hus på någon bokningssida.

Det visade sig att deras hus hyrdes ut på bokningssidan Booking.com utan deras vetskap.

I dag har annonsen tagits ner från sidan och de som fallit offer för bedrägeriet har fått sina pengar tillbaka. Men dylika fall är svåra att reda ut och det är osannolikt att någon åker fast, säger polisen.

Skärmdump från flera bokningssidor där med samma bostadsannons. Boendet heter "Huoneistot Sisään".
Bildtext Skärmdump på annonsen för Öhmans och Wallens hus.
Bild: Skärmdump

Nu inleds förhandsröstningen i välfärdsområdesvalet

I dag inleds förhandsröstningen i välfärdsområdesvalet. I valet väljs fullmäktige för de nya välfärdsområdena som från och med nästa år ska besluta om social- och hälsovården och räddningstjänsten.

Bland annat i Västnyland ordnas många alternativ för den som vill förhandsrösta. I Östnyland är möjligt att rösta utomhus enbart i Borgå under en dag. I Åbo har man förberett sig på det förvärrade pandemiläget genom att rekrytera extra många valfunktionärer.

Akutvårdaren Lilian Nyholm-Hannus i Nykarleby hoppas å sin sida att personer som blir valda till fullmäktige har förmåga att lyssna, både till anställda och till patienter.

Eftersom det är ett val som ordnas för första gången har det väckt mycket frågor. Vad som händer om unga inte röstar kan du se på videon nedan.

Vad händer om unga inte röstar i välfärdsområdesvalet? - Spela upp på Arenan

Historiskt åtal i Sverige – kvinna åtalas för att ha använt sin son som barnsoldat för att strida tillsammans med IS

I Sverige inleds i dag en historisk rättegång, då det är första gången åtal väcks i landet för brottet krigsförbrytelse genom användande av barnsoldat.

En 49-årig svensk kvinna misstänks ha sett till att hennes son använts som barnsoldat för IS. Hon åtalas nu för grov krigsförbrytelse och grovt folkrättsbrott.

Det misstänkta brottet ska ha begåtts under åren 2013 till 2016. Pojken dog i strid, 16 år gammal.

En finsk kvinna i lägret al-Hol.
Bildtext Bild från al-Hollägret i Syrien.
Bild: Antti Kuronen / Yle

President Biden: Jag lovar kämpa för rätten att rösta

USA:s president Joe Biden lovar att kämpa för den allmänna rösträtten genom reformer som demokraterna vill driva igenom i kongressen.

I ett tal om rösträtt och valförrättning anklagade Biden republikaner för feghet, då inte en enda av dem vågat höja rösten mot Trumps försök att ljuga om presidentvalets resultat och pågående försök att undergräva kommande val.

– Vill ni stå på Martin Luther Kings sida eller ställer ni er på George Wallaces sida, undrade Biden och hänvisade den mördade svarta medborgarrättsaktivisten och förre guvernören i Alabama som försvarade rasåtskillnadspolitiken i sin hemstat.

Demokraterna har antagit två lagförslag i representanthuset, och republikanerna försöker fördröja debatten om dem genom den så kallade filibusterregeln.

Joe Biden talar om rösträtt i Atlanta i delstaten Georgia.
Bildtext President Biden talade i Atlanta i Georgia.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Klockan klämtar för teatervetenskapen i Finland – i slutet av januari avgörs utbildningens öde

Teatervetenskapen vid Helsingfors universitet hotar krympa från huvudämne till biämne efter sparkrav. För tillfället är Helsingfors universitet det enda i landet där man kan studera teatervetenskap, efter att utbildningen vid Tammerfors universitet lades ner 2019.

– Det handlar om det gamla talesättet att snålheten bedrar visheten. Besparingen är marginell, säger Tiina Rosenberg, professor i teaterkonst vid Stockholms universitet.

Vid sakkunnigorganisationen Teaterinfo Finland (Tinfo) oroar planerna.

– En kompetensbrist inom det här området i fråga om stödfunktioner kan ha en effekt som också syns och märks av publiken. Jag är rädd för att scenkonstfältet blir futtigare, säger Linnea Stara, vd för Tinfo.

Dödsskallar som rekvisita.
Bildtext Snålheten bedrar visheten, det handlar om småpengar, säger professor.
Bild: Timo Turpeinen / Yle

Vädret

Det är halvklart eller mulet i hela landet i dag. Tidvis förekommer lätt snöfall eller underkylt duggregn lokalt.

Temperaturen stiger och är i dag till en början mellan 0 och -8 grader, och från och med eftermiddagen mellan +5 och -5 grader.

I landets södra och mellersta delar och i landskapet Norra Österbotten frånsett kommunerna Pudasjärvi, Taivalkoski och Kuusamo är trottoarerna på kvällen och natten mycket hala på grund av ett tunt lager vatten ovanpå isiga ytor.