Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Donner gäst i Skavlan

Från 2015
Jörn Donner gästade Skavlan i SVT den 13 november 2015.

Donner är ovillig att prata om hjärtesorg och sina förhållanden i programmet, men när programvärden Fredrik Skavlan frågar om den melankoli som ibland fungerar som inspiration för författare lossar Donner lite på restriktionerna.

– Jag har haft långa perioder av melankoli. Men det gäller att bekämpa det med olika metoder, säger producenten och författaren i ett förhandsklipp som Svt släppt.

Jörn Donner vann 1983 en Oscar för filmen Fanny och Alexander, som han var producent för. Han har också bland annat fått Finlandiapriset, Tollanderska priset och Svenska Akademiens Finlandspris.

Något bra självförtroende säger Donner sig ändå inte ha, trots framgången.

– Åtminstone har jag lyckats dölja det väl att jag har dåligt självförtroende. Det är ju det viktigaste. Jag har inte visat upp den dåliga biten av mitt självförtroende, säger Jörn Donner i programmet.

Tillståndet har periodvis förvärrats.

– Den kan förfalla till depressioner och pessimism och sådant. Men det går att bekämpa. Antingen gäller det att finna något sällskap eller genom att dricka alkohol. Men det rekommenderar jag inte för det kan leda till alkoholism, säger Donner.

Jörn Donner var gäst i Skavlan också i januari 2013. Han hyllades då bland annat på Twitter för sitt framträdande. En del gick så långt som att säga att Donner var den bästa gästen Skavlan någonsin haft.