Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Vändningarna kring Djokovic fortsätter – serben medger att han bröt mot karantänreglerna, misstänks dessutom ha manipulerat sitt prov

Från 2022
Uppdaterad 12.01.2022 14:00.
Novak Djokovic på tennisplanen.
Bildtext Novak Djokovic på träningar inför grand slam-premiären.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Det mesta tyder på att Novak Djokovic får spela i Australian Open. Men serben är fortsättningsvis i hetluften. Nu rapporterar Der Spiegel att det positiva resultatet i december är tvivelaktigt.

Novak Djokovic befinner sig i stormens öga just nu.

Domstolen beordrade australiensiska myndigheter att släppa honom fri, men han kan fortfarande bli av med sitt visum.

Mycket lär hänga på vad australiensarna tycker om de senaste nyheterna – uppgifter som skapar stora frågetecken kring Djokovics beteende den senaste tiden.

Djokovic får vara i Australien utan vaccin av den orsaken att han insjuknade i covid-19 i december. Det enligt officiella serbiska testresultat.

Djokovic ska ha testat positivt den 16 december, men det som skapat rubriker är vad han gjorde dagarna efter det.

Delade ut pris åt juniorer och gav intervju

Den 17 december besökte han ett event med unga tennisspelare, där han rörde sig utan munskydd eller säkerhetsavstånd. Dagen efter det gav han en intervju för tidningen L’Equipe.

Det här bryter helt klart mot Serbiens coronaregler, konstaterar premiärminister Ana Brnabic för BBC.

– Om man testat positivt så bör man isolera sig, säger hon men fortsätter:

– Men jag vet inte när han fått veta om sitt positiva resultat. Det är en gråzon. Den enda som kan svara på det här är Novak.

Sagt och gjort. Djokovic publicerade tidigt på onsdagsmorgonen finsk tid sin förklaring till allt på Instagram.

Medger: "En felbedömning"

I uttalandet säger det serbiska tennisässet att all "desinformation" orsakat problem för hans familj.

Enligt Djokovic ska han ha blivit exponerad på en basketmatch den 14 december och den 16 tog han ett PCR-test. Innan han åkte till evenemanget med barn på plats säger han sig ha tagit ett hemmatest, som var negativt.

– Jag hade inga symptom och mådde bra, och hade inte fått höra om att mitt PCR-test var positivt förrän efter det här evenemanget. Nästa dag ställde jag upp för en intervju vilket var något jag lovat för en lång tid sedan. Allt annat ställde jag in, säger Djokovic.

Enligt Djokovic använde han mask under intervjun och såg till att hålla säkerhetsavstånd.

– Men efter att ha reflekterat över det inser jag att det här var en felbedömning och jag borde ha bokat om intervjun, skriver Djokovic.

Är det positiva testresultatet manipulerat?

Men det tar inte slut där. Enligt tyska Der Spiegel finns det stora frågor kring det positiva testet den 16 december.

Tidningen, som tagit en närmare titt på rättsdokumenten från Australien, menar nämligen att tidskoderna inte stämmer överens i pappersversionen och den digitala versionen av testresultatet.

Enligt de digitala versionerna ska Djokovic ha testat sig den 26 december, vilket i sin tur skulle ha varit för sent för att ansöka om dispens i Australien i tid till Australian Open.

Det som också stöder misstankarna är enligt tidningen att testets ID-nummer – som så gott som alla coronavirustest har oavsett land – är högre än ID-numret för ett test som tagits den 22 december, som i sin tur användes i rätten för att visa att Djokovic snabbt återhämtat sig.

Dessutom ska testresultatet enligt Der Spiegel först ha varit negativt, men sedan plötsligt ändrats till positivt när de granskat det igen. Tidningen har publicerat skärmdumparna.