Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Hundratals inställda avgångar i busstrafiken – HRT försäkrar att situationen är under kontroll

Helsingin keskustassa oli 13. maaliskuuta rauhallista, ja moni käytti kasvomaskia.
Bildtext Sjuk personal orsaken bakom de inställda bussarna. Arkivbild.

Den som den här onsdagsmorgonen gick in på reseplaneraren och öppnade listan med störningsmeddelanden möttes av en lång rad inställda bussavgångar. Helsingforsregionens trafik HRT försäkrar att helhetsläget är bra.

Redan tidigare under veckan har fler avgångar än vanligt ställts in.

Sjukskrivningar är den största enskilda boven i dramat, men också väderförhållandena så här års spelar en roll, berättar man från HRT.

Och 200 avgångar är mycket, långt fler än normalt. Men eftersom det går ungefär 20 000 avgångar per dag handlar det om en procent.

– Självklart är det inte roligt när det drabbar just en själv och man står på hållplatsen och väntar på en buss som aldrig kommer. Då förstår jag bra att man kan bli arg och känna att inget fungerar, säger Sari Kotikangas, chef för marknadsföring och kommunikation vid HRT.

En skärmdump av störningsmeddelanden för kollektivtrafik av Helsingforsregionens Trafik.
Bildtext Sida på sida med inställda bussar i HRT:s reseplanerar. (Skärmdump av reseplaneraren)

Bussbolagen och HRT gör sitt bästa

Både bussbolagen som trafikerar linjerna och HRT gör sitt bästa för att lindra verkningarna på en enskild linje eller för ett enskilt område.

Ifall någon linje riskerar att bli helt okörd eller det skulle bli oskäligt långa turintervall kan resurser dirigeras om.

– Vi kan till exempel knipa en tur från någon stamlinje som har täta intervall och flytta den. Där är det inte hela världen ifall ett intervall blir tio istället för fem minuter, säger Kotikangas.