"Ökad migration och bristande integration medverkar till brottsutveckling" – Sveriges rikspolischef är oroad över polisrekryteringen och vill se kraftåtgärder
Sveriges rikspolischef Anders Thornberg säger att invandringen och integrationen bidrar till den ökande gängkriminaliteten i landet. Han kräver en rad åtgärder mot utvecklingen, och oroar sig över att polisyrket lockar så pass få.
Enligt rikspolischef Anders Thornberg är den grova organiserade brottsligheten, med skjutningar och sprängdåd, en av de främsta utmaningarna för svensk polis och för hela samhället. Under 2020 och 2021 sköts nästan 100 personer ihjäl i Sverige.
Thornberg, som på tisdag talade vid säkerhetskonferensen Folk och Försvar, betecknar läget som synnerligen allvarligt.
– Det har grund i en rad olika faktorer. En kraftigt ökad efterfrågan på narkotika, en accelererande teknisk utveckling och digitalisering, en ökad migration och bristande integration, räknade Thornberg upp.
Rikspolischefen efterlyser en rad åtgärder mot gängbrottsligheten. Det bör bli enklare att förverka kriminella personers tillgångar, och straffen för organiserad brottslighet måste skärpas. Det måste också bli lättare att dela information mellan myndigheter.
Konkurrens vid nyrekryteringen
Men Anders Thornberg vill också ge socialtjänsten ökade resurser. Han säger att det inte är polisens uppgift att ta hand om psykiskt sjuka och berusade personer.
– Det är väldigt många unga pojkar och flickor som mår väldigt dåligt i vårt land. Förra året åkte vi på 24 000 självmordslarm, säger Thornberg.
I takt med den förvärrade brottsligheten, blir polisbristen i Sverige ständigt mer kännbar. Regeringen har som mål att de polisanställda till år 2025 ska bli 10 000 fler. Rikspolischefen är inte säker på om ett sådant mål går att nå.
I höstas var det drygt 900 som började på polisutbildningarna i landet och det är 100 för lite, enligt Thornberg.
– Det måste bli 1 000 per termin, annars lyckas vi inte, säger han.
Thornberg säger att Polismyndigheten jobbar hårt med rekrytering, men att konkurrensen är ett dilemma. Även Kriminalvården och Försvarsmakten behöver fler anställda, och de tävlar om unga sökande ur i stort sett samma grupper.