Hoppa till huvudinnehåll

Sport

BBC: Mercedes gick med på att inte gå vidare med överklagan i utbyte mot att kritiserade tävlingschefen Masi skulle få sparken

Från 2022
Lewis Hamilton står framför en vägg med Max Verstappens ansikte på.
Bildtext Lewis Hamilton såg ut att bli världsmästare, men blev omkörd efter omdebatterade domarbeslut.
Bild: Hollandse Hoogte/Shutterstock/All Over Press

Michael Masi har gjort sitt som tävlingschef i formel 1, rapporterar BBC. Det i utbyte mot ett löfte av Mercedes att inte föra kaosscenerna i Abu Dhabi vidare till rättsinstanser.

Året 2021 har gått – men det snackas fortfarande om F1-säsongens avslutning i Abu Dhabi.

Lewis Hamilton gick mot en ohotad VM-titel då Nicholas Latifi kraschade. Säkerhetsbilen skickades ut, Max Verstappen fick ett depåstopp medan Hamilton blev utan – och resten är historia.

Efter tävlingen överklagade Mercedes resultatet. Enligt stallet var det fullständigt ologiskt att tävlingschefen Michael Masi tillåtit enbart en del av bilarna att köra om säkerhetsbilen.

Det gjordes enligt Mercedes så att Verstappen kunde ta tygg på Hamilton – vilket också hände.

Det var endast bilarna mellan de två VM-konkurrenterna som skulle lämna sin plats, enligt Mercedes borde resten av bilarna också ha gjort det och i så fall hade det inte funnits tid att starta om tävlingen.

Tävlingsjuryn gav ändå Masi rätten att själv bedöma vad som var korrekt i situationen och Mercedes valde att inte gå vidare med en överklagan.

Nu rapporterar BBC orsaken till beslutet. Enligt BBC, som hänvisar till insatta anonyma källor, ska det internationella motorsportsförbundet Fia och Mercedes nämligen kommit överens om att Masi får sparken om Mercedes låter bli att gå vidare med ärendet.

Hamiltons framtid fortfarande oviss

Fia bekräftar inte nyheten, men har offentligt medgett att händelserna i Abu Dhabi "smutsade F1:s image". Mercedes dementerar däremot uppgifterna för BBC.

En sak är ändå säker: Lewis Hamilton är fortfarande förbannad.

Hamilton har fortsättningsvis inte berättat om han tänker köra F1 i år. Stallchefen Toto Wolff har offentligt berättat att den sjufaldige världsmästaren tappat tron i seriens integritet.

Nu säger Fias färska ordförande Mohammned Ben Sulayem att det fortfarande är ovisst.

– Han är inte redo att ta ett beslut ännu. Men vi förstår honom och kan inte beskylla honom för det, säger han till BBC.

Hamilton har fortfarande ett kontrakt med Mercedes som täcker säsongerna 2022 och 2023. Ifall han skulle välja att lägga av har Valtteri Bottas nämnts som en eventuell ersättare i toppstallet.

Enligt BBC är det ändå mest sannolikt att Hamilton väljer att köra också i år – efter att Fia offentliggjort sina åtgärder till följd av loppet i Abu Dhabi.

Diskussion om artikeln