Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Coronasmittspårningen i Åbo hårt belastad – ett större ansvar läggs nu på individen själv att se till att hålla sig hemma vid symtom

Från 2022
Aura å
Bildtext Arkivbild. Omikron härjar nu också i Åbo, och det här leder till att staden inte hinner kontakta alla som insjuknat i viruset.
Bild: Arash Matin / Yle

Omikron sprider sig som en löpeld just nu. Det här får följder också för smittspårningen i Åbo, eftersom man inte hinner kontakta alla som blivit exponerade för eller smittade av viruset.

Inkubationstiden för omikron är kort, vanligtvis bara 2-3 dagar, och den insjuknade har då redan hunnit smitta andra redan innan symtomen börjar.

– Vid det skedet då testresultatet blir klart har redan flera smittkedjor hunnit uppstå, säger smittskyddsläkare Jutta Peltoniemi vid Åbo stad.

Jutta Peltoniemi, Turun kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri
Bildtext Enligt Jutta Peltoniemi ska man stanna hemma och ta ett självtest direkt man får symtom.
Bild: Päivi Leppänen / Yle

Omikron sprider sig snabbare än de övriga coronavirusvarianterna är det därför enligt Peltoniemi ytterst viktigt att alla tar ett eget ansvar för att förhindra smittspridningen. Då man får symtom ska man genast stanna hemma, där man kan ta ett självtest. Jobbar man inom vården eller hör till en riskgrupp kan man också söka sig till hälsovården för ett coronatest.

– Det är viktigt att man genast stannar hemma så man inte går runt med viruset. Det här är för tillfället ett mer effektivt sätt att förhindra smittspridningen än smittspårningen, säger Peltoniemi.

Stanna hemma åtminstone en vecka

I Helsingfors har man slutat med smittspårningen, och därmed också att försätta smittade i karantän. Åbo går mot ett liknande håll. Ett allt större ansvar läggs nu på den insjuknade att själv se till att hålla sig hemma, trots att man inte blivit kontaktad av smittskyddsmyndigheten.

Om exempelvis självtestet visar positivt för covid-19 är det enligt Peltoniemi mest kritiskt att man är hemma de fem första dygnen efter att symtomen börjat.

– Vi vet att coronaviruset smittar som mest redan innan symtomen börjar och helt i början då symtomen börjat. Risken för smitta minskar fort efter det här, säger Peltoniemi.

Har man kraftiga symtom ännu efter de här fem dagarna kan det ändå finnas en större risk att man sprider smittan vidare i fall man rör sig bland andra människor. Enligt Peltoniemi får majoriteten av dem som insjuknar i omikron i Åbo lindriga symtom.

På grund av det stora antalet smittade just nu, koncentreras smittspårningen i Åbo bland dem som antingen jobbar eller är patienter inom vården.

Mera information på torsdag

En fördel i Åbo jämfört med exempelvis huvudstadsregionen är att en större andel av invånarna har fått den tredje coronavaccindosen, säger Peltoniemi.

– En tredjedel har redan fått den tredje dosen och majoriteten av dem är över 60 år. Att höja vaccinationstäckningen är ytterst viktigt i det här skedet, det är på det sättet vi minskar på antalet insjuknade som behöver sjukhusvård, säger Peltoniemi.

På torsdag eftermiddag publicerar Åbo stad mera information på stadens webbplats om den nuvarande coronastrategin.