Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

UMK22: Rockbandet Cyan Kicks kickar igång tävlingen med låten Hurricane

Från 2022
Uppdaterad 13.01.2022 10:39.
Cyan Kicks: Hurricane - Spela upp på Arenan

Det första av årets UMK-bidrag är låten Hurricane med Helsingforsbandet Cyan Kicks.

Efter Blind Channels och rockmusikens framgångar i fjolårets Eurovision har Cyan Kicks namn förekommit på många UMK-fans önskelistor. Bandet själva har dock funderat på att försöka komma med ett bra tag.

- UMK är någonting vi har funderat på i flera år, men först nu kändes det rätt, säger sångaren Susanna Alexandra.

- Det här är en sådan jättelik möjlighet, man har ett stort maskineri omkring sig och då måste man ha en väldigt klara visioner för vad man vill göra. Och tidigare har vi inte känt oss helt redo, men nu kändes det att tiden var inne.

Gruppen består förutom Susanna Alexandra och Niila Perkkiö av Leevi Erkkilä och Pietari Reijonen.

Cyan Kicks
Bild: Nelli Kenttä /Yle

Eurovisionen har blivit en önskedröm

Hur skulle bandet då beskriva sin relation till Eurovision Song Contest?

- Jag har sett på ESC ända sedan jag var pytteliten, säger Niila Perkkiö. Jag har fina barndomsminnen av hur man fick vara vaken jättelänge och se på tv.

Susanna Alexandra har också varma minnen av Eurovisionen.

- Men det är lustigt, för jag har aldrig ens tänkt tanken på att jag själv en dag kanske skulle få vara med, inte drömt om det på något sätt. Men nu är vi plötsligt alla i bandet väldigt säkra på att vi verkligen vill kliva upp på den där scenen i Turin i maj! Nu är det vår stora dröm.

Rockens globala triumftåg fortsätter

I fjolårets Eurovision var rockmusik bokstavligt talat ett vinnande koncept. Italiens Måneskin tog som bekant hem segern, medan Finlands Blind Channel landade på en ståtlig sjätte plats.

- Rock klarar sig överlag väldigt bra just nu! Det syns på singellistor världen över och plötsligt börjar både pop- och rap-artister göra rockmusik, konstaterar Perkkiö.

- Jag för min del hoppas att det blir ett riktigt rock-år i Eurovisionen också, det skulle vara suveränt, säger Susanna Alexandra.

Cyan Kicks soittaa musiikkivideollaan
Bild: Petteri Lappalainen / Yle

Från tomma spelningar till de stora estraderna

Låten Hurricane känns väldigt personlig för bandet. Susanna Alexandra tycker att den beskriver Cyan Kicks resa till framgång.

- Vi har länge velat göra en låt där vi verkligen kan ge uttryck för den glöd vi i Cyan Kicks har känt under alla de år vi spelat tillsammans.

- Det är inte så lätt när ett band har ambitionen att slå igenom internationellt, säger Niila Perkkiö. I sex-sju år övade vi, hade några spelningar som ingen kom och lyssnade på och och skrev låtar som var lite sisådär. Men det här var det som behövdes för att vi skulle hitta vårt eget sound, och nu vet vi exakt vilka vi är och vad vi vill göra.

Bandet blev i somras bekanta Elize Ryd från dansk-svenska metalbandet Amaranthe. Ryd ville gärna samarbeta med Cyan Kicks och står därför med som en av låtskrivarna bakom Hurricane.

- Hon satte verkligen sin touch på det hela, det känns som att vi hade ett riktigt drömteam, konstaterar Susanna Alexandra.

En rockshow utan rock-klyschor

Vågar Susanna Alexandra och Perkkiö berätta något om den scenshow vi ska få uppleva i UMK?

- Ja, vi kan väl i alla fall säga att det inte kommer att bli någon rock-kliché, säger Perkkiö bestämt.

- Nej exakt, det som folk förväntar sig att ett rockband ska göra på scenen kommer vi inte att göra alls, säger Susanna Alexandra. Men vår show kommer att sticka ut, det kan ni lita på.

Tävlingen för ny musik UMK ordnas den 26 februari.

Diskussion om artikeln