Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Kommer restaurangerna att stängas helt? Coronaministrarnas möte om nya restriktioner avslutades och fortsätter först på fredag

Från 2022
Uppdaterad 13.01.2022 12:10.
En person sitter vid ett restaurangbord och äter, ansiktet syns inte.
Bildtext Enligt THL borde restaurangrestriktionerna utökas för att bibehålla vårdens bärkraft.
Bild: Sami Takkinen / Yle

Institutet för hälsa och välfärd vill stänga alla barer och nattklubbar i tre veckor. Det finns en oro får vårdens kapacitet på grund av det förvärrade coronaläget.

Regeringens coronaministergrupp samlades under torsdagen för att bland annat diskutera ytterligare restriktioner för restauranger, pubar, barer och nattklubbar. Klockan 11.28 twittrade statsrådet ändå att mötet fortsätter på fredagen.

För tillfället måste alla restauranger, barer, pubar och kaféer stänga klockan 18. Serveringen av alkohol ska avslutas klockan 17. Restriktionen trädde i kraft på tisdagen.

Enligt uppgifter till Yle ska Institutet för hälsa och välfärd (THL) förorda en total lockdown av alla ställen som serverar alkohol. Nedstängningen skulle pågå i tre veckor.

Lunchrestauranger och restauranger som inte serverar alkohol skulle fortsättningsvis få hålla öppet.

Uppgifterna kommer från en utredning som är beställd av Social- och hälsovårdsministeriet. Ministeriet har bett THL utreda hur smittläget skulle påverkas av en restaurangstängning.

Ilta-Sanomat var först ute med nyheten på onsdagen.

Alkohol anses vara boven

Enligt THL är en nedstängning av restauranger och barer nödvändig under rådande epidemiomständigheter. Institutet anser att en period på tre veckor nödvändigtvis inte ens räcker.

THL hänvisar i rapporten till det förvärrade coronaläget. Det finns en oro för att vårdkapaciteten inte längre räcker till om antalet personer med covid-19 fortsätter öka.

Institutet menar att alla restauranger, barer, nattklubbar, pubar och karaokerestauranger som koncentrerar sig på alkoholservering ska stängas i områden som är i fasen för samhällsspridning. För tillfället gäller det hela landet.

En totalstängning kräver en lagändring. Det betyder att restriktionen kan börja gälla tidigast en vecka efter regeringens beslut.

Regeringen förbereder för beredskapslag

Regeringen förbereder också för undantagsförhållanden och för att börja tillämpa beredskapslagen. Det rapporterar tidningen Helsingin Sanomat. Yle har fått uppgiften bekräftad av regeringskällor.

Beredskapslagen övervägs för att kunna säkra hälsovårdens resurser om trycket på vården stiger ytterligare. Lagen ger regeringen större makt över vården och ger myndigheterna rätt att ålägga vården att flytta resurser till vård av covidpatienter.

Inga beslut i frågan har fattats, utan regeringen väntas diskutera frågan under den här veckan.

Regeringen kan inte ensam fatta beslut om beredskapslagen. Beslut om att utlysa undantagsförhållanden fattas tillsammans med presidenten, och riksdagen måste godkänna att beredskapslagen tas i bruk.

Artikeln uppdaterades 12.08 med information om att coronaministergruppens möte avslutats för dagen och att diskussionerna fortsätter på fredagen.