Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

SFP i Egentliga Finland satsar på sju toppkandidater i välfärdsområdesvalet – men beslutet får kritik: "Väljarna kan själva lista ut vem som är en toppkandidat"

Uppdaterad 14.01.2022 14:33.
Välfärdsområdesval
Bildtext SFP vill helst se att väljarnas röster fördelas jämnt på fem till sju kandidater.

SFP hoppas på taktikröstning i välfärdsområdesvalet, och väljer att lyfta fram sju stycken huvudkandidater från sin lista med 15 uppställda. Beslutet har fått somliga att höja på ögonbrynen.

Anna-Karin Tötterman leder SFP i Åbo och är också viceordförande för partiets kretsstyrelse i Egentliga Finland. Hon säger att det i grund och botten handlar om taktikering och valmatematik eftersom partiet har ingått valförbund med Samlingspartiet.

– Jag vill påpeka att alla våra 15 kandidater är duktiga och förtjänar sina platser på vår lista, men vi har gjort bedömningen att det finns en grupp kandidater som har mer erfarenhet och kompetens och på den vägen har de en större möjlighet att bli invalda.

SFP-politikern Jan Drugge från Kimitoön har kritiserat beslutet i en kommentar på en insändare i Åbo Underrättelser. I kommentaren undrar han över vem som har fattat beslutet. Drugge vill ändå inte kommentera saken vidare.

Kandidaterna vet vad som gäller

Enligt Tötterman har beslutet om toppkandidater i valet tagits av kretsstyrelsen i november då partiet utsåg sin kandidatlista.

– Detta har diskuterats på kretsmötet i september och i flera omgångar i kretsstyrelsen under hösten. Vi har också utsett en nomineringsgrupp som noggrant har gått igenom olika kriterier och gjort ett förslag som sedan styrelsen har tagit ställning till.

Kvinna med brunt hår tittar in i kameran.
Bildtext Anna-Karin Tötterman är viceordförande för SFP:s kretsstyrelse i Egentliga Finland och ordförande för SFP i Åbo.

Vad skickar det här för signaler till de andra kandidaterna på listan som inte räknas som huvudkandidater?

– Det har skett en gallring av kandidater på flera nivåer. Det finns också personer som hade velat vara med på kandidatlistan med våra 15 kandidater, men som inte finns med där. Vår målsättning är att få vara med och påverka, och då måste vi tänka strategiskt, säger Tötterman.

Enligt Tötterman så har också nomineringsgruppen fört diskussioner med både huvudkandidater och övriga kandidater för att säkerställa att alla vet vad som gäller.

Achrén: "Vi tror att väljarna kan göra den bedömningen"

Enligt Ulla Achrén (SFP) hoppas partiet på att få en plats i välfärdsområdesstyrelsen efter valet. Eftersom partiet ingått valförbund med Samlingspartiet satsar man nu på en jämn röstfördelning, vilket också innebär en del taktikröstning.

– Att fem-sex personer väljs in i fullmäktige för SFP är viktigt för att det berättigar en styrelseplats. Det skulle betyda att man sitter med vid det bord där många viktiga beslut tas.

Är den här typen av taktikröstning för mycket att begära av väljarna?

– För att få ihop den behövliga buketten så borde rösterna koncentreras på huvudkandidaterna. Det är nog ganska mycket att begära, men vi tror att många tänker taktiskt när de röstar och vi hoppas att våra trogna väljare kan göra den bedömningen.

SFP i Kimitoön: Väljarna kan själva lista ut vem som är en toppkandidat

Ghita Edmark, som är ordförande för SFP Kimitoön, håller med om att det är viktigt att partiet får inflytande i välfärdsområdets organisation. Hon ställer sig ändå kritisk till att partiet lyfter fram huvudkandidater.

– Det har är ett jätteviktigt val med ett helt nytt upplägg, och jag förstår att många är oroliga, men i slutändan så är det väljarna som bestämmer. Väljarna kan nog själva lista ut vem som är en toppkandidat, säger Edmark.

Edmark menar att det ska vara upp till kandidaterna själva att visa upp vad de kan och vill, och att ingen ska behöva skriva i pannan på dem att de är en toppkandidat.

– Jag tror också att väldigt många väljare skulle önska att SFP-gruppen som väljs in har en god regional spridning. Jag tänker på oss här i SFP Kimitoön. Vi fick drygt 1400 röster i kommunalvalet för ett halvt år sedan, och det här räcker gott och väl för inval i det nya fullmäktige i välfärdsområdet.

14.1 klockan 11:17: Artikeln har uppdaterats med kommentarer från Ghita Edmark.