Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nollskyttarnas eftermiddag i Ruhpolding: Då var finländarna chanslösa i världscupen – Elvira Öberg visade ruggig OS-form

Mari Eder skjuter bort sig i sprinten i Ruhpolding - Spela upp på Arenan

Tre bommar och en förstörd dag. Där Mari Eders sprint i ett nötskal. Fullt skytte krävdes i Ruhpolding – och efter en prickfri prestation har segraren Elvira Öberg inga problem att vara favorit då OS närmar sig.

Spridda skurar är Mari Eders melodi under OS-säsongen. Den stora osäkerheten på skjutvallen gör att det inte finns några garantier för den rutinerade finländskan.

När stora delar av världseliten sköt utmärkt och prickade tio av tio skott, var onsdagens sprint i Ruhpolding en återgång till gamla synder för Eder.

Eder kom till den tyska skidskyttemetropolen med två utmärkta sprintlopp i bagaget: nia i Annecy före jul och åtta i Oberhof förra veckan.

Nu rasade hon ihop som ett korthus i det liggande skyttet. Tre bom direkt och en så gott som förstörd dag – Eder hade en av de allra sämsta tiderna ut på andra varvet.

– Det fungerar inte över huvud taget på vallen. Där rök dagens chanser – och hon förstör samtidigt sina chanser i jaktstarten, säger Yle Sportens kommentator Magnus Eklöv.

Plåster på såren kom i det stående skyttet med fem träffar. Den insatsen på vallen räddade åtminstone en plats i söndagens jaktstart, men det blev inga världscuppoäng.

Suvi Minkkinen hade en fin insats på gaffeln, men efter starkt liggande skytte kom två missar vid andra besöket på varvet. OS-jagande Minkkinens åkning räckte inte för att hålla Eder bakom sig, och det blev en 51:a plats i sprinten för henne.

Elvira Öberg imponerade

Som sagt, det krävdes starkt skytte för att hävda sig i Ruhpolding.

Det var bara fransyskan Justine Braisaz-Bouchet som kunde blanda sig i topp åtta-diskussionen med en bom. De övriga var prickfria på vallen.

Bäst av alla var världscuptvåan Elvira Öberg. Hon blir en svår nöt att knäcka i OS-spåren i Kina om en månad – speciellt om skyttet stämmer.

– Det var himla skönt att sätta alla skott i en sprint. Äntligen, säger dagens överlägsna vinnare till SVT.

– Nyckeln var det liggande skyttet. Där har jag haft problem i sprint. Jag känner en stor trygghet i mitt stående skytte.

Världscupettan chanslös

Världscupledaren Marte Olsbu Røiseland blev tvåa i loppet, men var chanslös mot sin svenska konkurrent. Norskan kunde bara konstatera att Öberg är svårslagen.

– Det känns ganska skönt att vara jagad. Jag behöver inte fundera så mycket. Fokus är på mitt och jag vet att jag har allt i egna händer om jag skjuter fullt på vallen, säger den snabbt åkande Elvira Öberg.

Öberg anförde en stark svensk daminsats. Fyra åkare bland de elva första var ett starkt formbesked i Ruhpolding.

Världscupveckan i Tyskland fortsätter med herrarnas sprint på torsdag.

Världscupen i skidskytte

Sprint, damer:
1. Elvira Öberg, SWE 19.45,2 (0)
2. Marte Olsbu Røiseland, NOR + 21,6 (0)
3. Dorothea Wierer, ITA + 29,7 (0)
4. Dzinara Alimbekava, BLR + 30,2 (0)
5. Justine Braisaz-Bouchet, FRA + 40,0 (1)
6. Lisa Theresa Hauser, AUT + 42,1 (0)
---
43. Mari Eder, FIN + 1.58,3 (3)
51. Suvi Minkkinen, FIN + 2.12,2 (2)
61. Nastassia Kinnunen, FIN + 2.21,7 (2)
97. Venla Lehtonen, FIN + 3.31,7 (2)