Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

"Dags att fixa sig lite omikron och få det undanstökat" – av de här fem orsakerna är det en dålig idé

Från 2022
Uppdaterad 12.01.2022 19:13.
Ordet "omikron" skrivet på tärningar.

Nästan dagligen hör man det. “Omikron är inte värre än en flunsa, dags att ta smittan och få det undanstökat”. Lite så där som vattkoppspartajerna från generation X:arnas barndom.

Här är en topp 5-lista (inspirerad av CNN:s motsvarande) över orsaker till varför det är en lika dålig idé nu som det var på 70-talet.

1. För sista gången, det är inte en “lite värre vanlig förkylning”!

Hög feber, svullna lymfkörtlar, värk i kroppen, halsont och tilltäppthet rapporteras ofta även i lindrigare fall av omikronvarianten. Och det kan bli mycket värre. Låt oss vara på det klara med det här, något som experterna är tämligen eniga om, det är inte en förkylning. Det är en livshotande sjukdom.

Det må stämma att omikron ger dig en lite mindre sannolikhet att bli inlagd på sjukhus och på intensiven jämfört med deltavarianten. Men mindre sannolikt är inte lika med nonexistent. Du och jag kan fortfarande dö av det här viruset (även om mina tre vaccinsprutor minskar betydligt på den risken). Ta inte den risken om du har ett val.

2. Det kanske inte går över på några dagar – Long covid är ett faktum

För de flesta går det över relativt kvickt. Men alla har inte samma tur. Enligt en studie från Wuhan i Kina, där man följt upp sjukhuspatienter per telefon i tre månader efter att de insjuknat i covid-19, hade omkring hälften av patienterna något slags allmänna symptom efter insjuknandet.

Till de noterade symptomen hör andnöd, svår trötthet, feber, yrsel, hjärndimma, diarré, hjärtklappning, muskel- och magsmärtor, humörförändringar och sömnsvårigheter.

Det är mycket som vetenskapen inte vet om covid-19:s långtidseffekter. Vi har helt enkelt inte levt med viruset länge nog för att se alla möjliga följder. Inte minst av den orsaken är det knappast värst smart att anmäla sig som provkanin och få det “undanstökat”.

3. Tänk på barnen också om du inte tänker på dig själv

I början av pandemin lärde vi oss tänka på covid-19 som ett problem för vuxna. Barnen berördes inte, de kunde leva som normalt och leka tillsammans och ha skoj. Inte så nu längre. För varje ny variant har barnen i allt större utsträckning blivit måltavlor för viruset.

Enligt CNN femdubblades coronafallen bland barnen i New York City från 11 till 23 december. "Jag tror att vi kommer att se större siffror nu än någonsin tidigare," förutspådde Stanley Spinner, ansvarig läkare vid Texas Children's Hospital i Houston, till CNN.

I omikrons “ground zero” i Sydafrika, som är långt före oss på omikronvariantens “tidslinje”, har vi kunnat se en liknande utveckling. Sjukhusfallen i Gauteng-provinsen ökade kraftigt tidigt i december, särskilt då bland barn under 5 år. I Finland är den här åldersgruppen, under 11, i praktiken helt utan vaccinskydd ännu. Och senast idag kom en tragisk nyhet från hemlandet, ett barn i lågstadieåldern som avled efter att ha insjuknat i covid-19.

Från USA hörs också att omikronvarianten verkar påverka barn under 5 år på ett nytt sätt: en hård, skrällande hosta känd som krupp.

Läkarna säger att det här sannolikt beror på att omikron tenderar att lägga sig högre upp i luftvägarna, snarare än djupare i lungorna.

4. Vårdarna har helt tillräckligt med kunder också utan dig

Den här borde ju vara det mest uppenbara av alla argument för att inte gå och smitta ned sig med vett och vilja. Även om situationen på sjukhusen åtminstone inte ännu är vare sig katastrofal eller utom kontroll, jobbar sjukhusens personal hela tiden nära smärtgränsen. Och folk med operation inbokad av icke-covidrelaterade skäl (tonsiller, blindtarmar etc.) får allt oftare höra att “vi tar det en annan gång”.

Det må vara sant att mer eller mindre alla med tiden (eller åtminstone mer än hälften) hur som helst kommer att få en släng av omikron – viruset är bokstavligen överallt just nu – men alla behöver minsann inte få det på en och samma gång. "Platta till kurvan" gäller minst lika mycket nu som i början av pandemin.

5. Naturen ska inte alltid få "ha sin gång"

För dem som i tiderna gick på vattkopps-, påssjuke- elller mässlings"partaj" och klarade sig helskinnade från sjukdomen kan ju den avsiktliga smittan ha tett sig som en god idé. Och så är det ju att historien skrivs alltid av de överlevande. Men det är ett faktum att av alla barn som gick till de där "pox parties" som vissa föräldrar ordnade, överlevde inte 100 procent.

Att leka (bokstavligen) med smittsamma, potentiellt dödliga virus, till vilka omikronvarianten måste räknas, är som att leka med elden, eller med starkström. Det kan gå lite hur som helst, och situationen kan spåra utom kontroll.

Visserligen ska vi alla möta liemannen förr eller senare, men jag vet inte med er – jag vill helst stå så långt bak i kön som möjligt.

Mer om ämnet på Yle Arenan