Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Natos Stoltenberg efter Rysslandsmötet: Svåra men nödvändiga diskussioner

Från 2022
Natos generalsekreterare Jens Stotenberg efter natomötet med Ryssland i Bryssel.
Bildtext Enligt Stoltenberg är Nato alltid beredda att sitta ner för diskussioner om substansfrågor i god tro.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Inga framsteg under mötet mellan Nato och Ryssland om Ukraina, sade alliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg, men diskussionen i sig är positiv. Det var inte länge sedan en liknande diskussion inte var möjlig, sade Stoltenberg.

– Det här var ingen lätt diskussion, men det var precis därför det var viktigt att hålla mötet, sade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Stoltenberg påpekade att det inte för länge sedan rådde en stämning mellan försvarsalliansen och Ryssland då liknande möten inte överhuvudtaget var möjliga.

– Avståndet mellan oss kommer inte att bli lätta att minska, men det är ett positivt tecken att alla Nato-allierade och Ryssland kan sitta ner för substantiva och uppriktiga diskussioner, sade Stoltenberg.

Men några genombrott eller andra positiva nyheter under, i Stoltenbergs ord, ett avgörande ögonblick för europeisk säkerhet kunde han inte offentliggöra.

Låst läge

Ryssland tog enligt generalsekreteraren igen upp sina krav på att Nato inte tar emot fler medlemmar, framförallt bland forna sovjetstater, och att dra tillbaka styrkor från medlemsländerna i östra Europa.

– De allierade gjorde det klart att vi står fast vid vår "öppna dörrars politik" och alla staters rätt att välja sina egna säkerhetsarrangemang.

– Inte heller kommer vi att avsäga oss möjligheten att skydda och försvara varandra, inklusive med trupper stationerade i de östra medlemsländerna, sade Stoltenberg.

På de brinnande punkterna, de ryska kraven som har ställts som villkor för att dra ryska styrkor från den ukrainska gränsen eller Nato-ländernas krav på nedtrappning av invasionsrisken, kom mötet alltså inte vidare.

Nato har inga illusioner om läget

Enligt Stoltenberg uttryckte Nato-länderna igen sin uppriktiga oro över att Ryssland har fortsatt att förstärka den massiva styrka som står i beredskap vid ukrainska gränsen under mötet.

– Tillsammans med den hotfulla retoriken från den ryska sidan och historiska exempel på att Ryssland är villigt att använda vapenmakt mot sina grannar är vi så klart oroade.

– Vi hyser alltså inga illusioner om läget då vi nu sätter oss ner med Ryssland och försöker hitta en politisk väg framåt, sade Stoltenberg.

På den ryska nyhetsbyrån Tass fråga om uppfattningen att risken för konflikt hade sjunkit efter mötet var riktig, svarade Stoltenberg att inga konkreta framsteg hade gjorts men att båda sidorna var överens om att öppna dialog om en rad säkerhetsfrågor.

– Vi är alltid beredda att sitta ner för diskussioner om substansfrågor i god tro.

– Men samtidigt måste vi vara förberedda på att Ryssland igen väljer konfrontation. Därför gjorde vi det klart att bruket av väpnad makt mot Ukraina kommer att vara ett allvarligt strategiskt misstag och kosta dem dyrt, sade Stoltenberg.

Fortsatt dialog

Enligt Stoltenberg föreslog han med medlemsländernas godkännande en fortsatt dialog kring en rad ämnen kring säkerheten i Europa.

Stoltenberg vill få igång en dialog kring olika former av vapenkontroll, bland annat återuppliva INF-avtalet, skapa större öppenhet kring militärövningar, nedrustning och icke-spridning av kärnvapen.

Nato ska också ha erbjudit sätt att skapa bättre kommunikationskanaler, bland annat genom att igen upprätta diplomatiska beskickningar i Moskva och Bryssel.

Ryssland ska enligt Stoltenberg inte ha skjutit ned idéerna och ha verkat öppna för dem, men kunde inte ge konkreta svar om när samtalen om de här ämnena skulle kunna diskuteras.