Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Oklarheter kring en handel mellan tonåringarna är bakgrunden till söndagens knivhuggning i Åbo

Närbild av polis i uniform. Texten poliisi polis syns på bröstet och på överarmen finns polisens emblem bestående av ett svärd och ett krönt  lejonhuvud.
Bildtext Arkivbild. En 14-åring misstänks ha knivhuggit en lika gammal pojke i sidan.

Polisen i Sydvästra Finland har gjort framsteg i förundersökningen om knivhuggningen i Puolalaparken i Åbo på söndagen. En 14-åring skadades allvarligt i händelserna.

Flera tonåringar misstänks vara inblandade i knivhuggningen i Åbo den 9 januari.

Händelserna inträffade bakom Åbo konstmuseum i Puolalaparken på söndagseftermiddagen.

Polisen i Sydvästra Finland har gjort framsteg i förundersökningen.

– Hittills har vi kommit fram till att det är oklarheterna kring en handel ett par veckor innan händelserna, som är bakgrunden till dådet, säger kriminalkommissarie Petri Lamppu vid Polisinrättningen i Sydvästra Finland, som är ansvarig över utredningen.

Enligt polisen har handeln inte att göra med märkeskläder, som offentliga diskussioner har tytt på. I offentligheten har också diskuterats om händelserna kan kopplas till gängbildning, men enligt Lamppu är så inte fallet.

– Det finns ingenting som tyder på det. Det är frågan om en tvist mellan ungdomar, varav en del kände och en del inte kände varandra sedan tidigare.

Tonåringarna hade kommit överens om att träffas i Puolalaparken på söndag eftermiddag klockan halv två, för att reda ut oenigheterna. Tvisten hade lett till hot som på plats eskalerade till fysisk kontakt mellan ungdomarna. I samband med det misstänks en 14-årig pojke ha knivhuggit en annan lika gammal pojke två gånger i sidan.

Offret flydde från brottsplatsen mot Köpmansgatan, där en förbipasserande kallade på hjälp.

Enligt Lamppu mår offret bra med tanke på omständigheterna och vårdas inte längre på sjukhus.

Alla inblandade är Åbobor

Brottsrubriceringen har förändrats under förundersökningen. För tillfället misstänker polisen två pojkar, en 14-årig och en 15-årig, för dråpförsök och innehavande av föremål som lämpar sig för att skada någon.

En 15-årig pojke misstänks också för olaga hot mot en 13-årig pojke som befann sig på platsen. Tidigare har 15-åringens ålder felaktigt uppgivits vara 16 år.

Alla inblandade är från Åbo.

Polisen ber möjliga ögonvittnen om uppgifter om händelserna. Uppgifter kan skickas till vihjeet.lounais-suomi@poliisi.fi..