Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Krossade angina Riitta-Liisa Roponens dröm om ett sista OS? Veteranen berättar om dagarna efter touren: "Halsont och hög feber"

Från 2022
Uppdaterad 12.01.2022 20:43.
Riitta-Liisa Roponen åker i VM i Oberstdorf 2021.
Bildtext För ett år sedan gjorde Riitta-Liisa Roponen ett starkt VM i Tyskland. Nu ser en OS-resa mer avlägsen ut.
Bild: Lehtikuva

Riitta-Liisa Roponen kände sig kraftlös i Tour de Ski och däckades när hon kom hem. I sociala medier förklarar hon vad som hände.

Riitta-Liisa Roponens vinter har varit raka motsatsen till en dans på rosor. Efter svaga resultat i december tvingades hon lämna Tour de Ski vid årsskiftet.

Nu berättar Roponen om beslutet att åka hem när hon skulle ge formbesked inför OS-uttagningen i januari.

Hon blev 60:e i det klassiska loppet i Lenzerheide och kände sig kraftlös.

"När jag var hemma igen vaknade jag med rejält halsont och hög feber. Jag fick diagnosen svalginflammation. Jag klarade mig i 43 år utan angina, men nu kan jag säga att det inte var någon barnlek. Som tur handlade det inte om covid-19. Nu kan jag njuta av längdåkning och naturen igen", skriver Roponen i ett inlägg på Instagram.

Frågan löd: Krossade angina Roponens dröm om ett sista OS?

Inga fler världscuptävlingar

Under tisdagen meddelade det internationella skidförbundet Fis att planerna på att hitta en ny tävlingsort för den inställda världscuphelgen i Planica nästa vecka är lagda på is.

Det finns inga möjligheter att tävla någon annanstans, meddelade Fis i ett pressmeddelande.

Det betydde samtidigt att de finländska längdåkarna inte fick fler chanser att visa OS-form – och då valde Finlands olympiska kommitté att spika det finländska längdlandslaget redan på onsdagen.

En plats återstod att fylla på både dam- och herrsidan i Finlands lag – och OS-uttagningen har orsakat upprörda röster redan förra helgen.

Nu är det klart att Jasmin Kähärä tar den sista damplatsen. På herrsidan blir det Remi Lindholm som får sista biljetten.

Slåss mot Kähärä

Roponen – VM-tia och stafettmedaljör från förra vintern – gjorde sin olympiska debut i Salt Lake City, men nu blir det alltså inte ett sjätte OS.

Samtidigt som Kähärä har tagit karriärens bästa placeringar i världscupen, har Roponen haft en strulig vinter och som bäst varit 27:e i en internationell tävling.

Kähärä är sprintspecialist och lär bara köra i den individuella fristilssprinten i OS. Roponens huvuddistans skulle troligen ha blivit tremilen i fristil.

Texten uppdaterad klockan 20.43 efter att OS-truppen spikades.

Se Sportlivs reportage med Riitta-Liisa Roponen inför säsongen! - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln