Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nu kan man förhandsrösta i välfärdsområdesvalet: "Viktigt att få vara med och påverka samhällsutvecklingen"

Från 2022
Kvinna i munskydd står utanför en vit stenbyggnad.
Bildtext Karin Lahtinen brukar alltid förhandsrösta vid stadsbiblioteket.
Bild: Rasmus Karlsson / Yle

På onsdagen öppnade förhandsröstningen i välfärdsområdesvalet. Yle Österbotten har pratat med några av dem som röstade vid stadsbiblioteket i Vasa.

En av dem som röstade vid stadsbiblioteket i Vasa när förhandsröstningen i välfärdsområdesvalet öppnade på onsdagen var Karin Lahtinen. Hon har satt sig in i valfrågorna genom att titta på TV, men säger att hon inte vet allt. Hon tycker ändå att det är viktigt att man röstar.

– Jag har alltid röstat och har inte missat det en enda gång.

Lahtinen säger att pandemin kan ha bidragit till att kunskapen om valet är mindre.

– Kanske corona gör sin sak och somliga är rädda. Åtminstone vi gamla är lite rädda och har varit inne nästan hela tiden, säger hon.

Peter Stolpe har som tradition att förhandsrösta med sin mormor Hilkka. Också han tycker det är viktigt att rösta och ser det som en samhällelig plikt.

– Det är viktigt att få vara med och påverka samhällsutvecklingen. Det här är ett nytt val så vi vet inte riktigt vad det innebär, men det är ju en chans att få vara med, säger han.

Även om Stolpe säger att han inte har full koll på detaljerna kring välfärdsområdesvalet så ger han sig själv siffran 8 i betyg i kunskaper om valet.

– Jag kan de stora dragen och vet vad som är viktigt för mig personligen, säger han.

Man och kvinna i munskydd str utanför en vit stenbyggnad.
Bildtext För Peter Stolpe och mormor Hilkka är förhandsröstningen en tradition.
Bild: Rasmus Karlsson / Yle

Oklart vad man röstar om

Harald Björs brukar rösta på den egentliga valdagen, men passade på att förhandsrösta på onsdagen. Liksom Lahtinen och Stolpe ser han det som viktigt att rösta.

– Det är min möjlighet att medverka i samhället med mina åsikter. Jag visste vilket parti jag skulle rösta på, men tog ställning till kandidaterna i lokalen, säger han.

Han säger att han har insikt i de stora frågor som valet berör.

– En del kanske inte vet vad det är som faktiskt gäller, men vi ger bort stora delar av skatteintäkterna till välfärdsområdet. De skattepengarna har också jag varit med och betalat, säger han.

Peter Stolpe misstänker också att många inte riktigt vet vad man röstar om i välfärdsområdesvalet.

– I debatten har man pratat om Nato och andra saker som inte har med valet att göra. Jag tror inte det är klart för alla väljare, och inte heller för mig personligen, vilka frågor det är man röstar om, säger han.

Man med glasögon står utanför en vit stenbyggnad.
Bildtext Harald Björs valde sin kandidat i vallokalen.
Bild: Rasmus Karlsson / Yle

Arrangemang för att underlätta röstandet

I välfärdsområdesvalet väljs ett fullmäktige som beslutar om social- och hälsovården samt räddningsväsendet. Det är första gången ett välfärdsområdesval ordnas. Finland består av 21 välfärdsområden.

Välfärdsområdesvalets förhandsröstning pågår 12–18 januari och den egentliga valdagen infaller söndagen den 23 januari. Inför valet har valdeltagandet diskuterats flitigt och i början av januari sade ungefär hälften av de svarande i Yles partimätning att de säkert skulle rösta i välfärdsområdesvalet.

Med anledning av pandemin har olika typer av arrangemang gjorts för att man ska kunna rösta säkert, även om Institutet för hälsa och välfärd, THL, bedömer röstning som en lågriskverksamhet.

Man ska exempelvis ha möjlighet att rösta även om man är försatt i karantän. Tillvägagångssätten kan variera mellan kommunerna, men till exempel Vasa och Korsholm erbjuder möjlighet att rösta utomhus genom att man via telefon först kontaktar centralvalnämnden eller valfunktionärerna.

Flera kommuner har information om hur man kan rösta på sina webbplatser. Mer information om valet finns på sajten vaalit.fi.

Vad händer om valdeltagandet blir lågt i välfärdsområdesvalet? - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln