Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Skandalscener i afrikanska mästerskapen – domare blåste av för tidigt två gånger, Tunisiens tränare dundrar: "Aldrig sett något liknande"

Uppdaterad 12.01.2022 18:44.
Malis Amadou Haidara och Tunisiens Wahbi Khazri i kamp om bollen.
Bildtext Malis Amadou Haidara och Tunisiens Wahbi Khazri spelade i skandalmatchen.

Slutminuter som blir svåra att kopiera. Tunisien–Mali i afrikanska mästerskapen går till historien på grund av domarens insats – sällan blåser domaren för full tid tre gånger.

Det var ingen ordning alls på domaren Janny Sikazwe i gruppspelsmatchen mellan Tunisien och Mali i de afrikanska mästerskapen i fotboll.

Sociala medier fylldes av inlägg om Sikazwes minst sagt anmärkningsvärda insats – med all rätta, dessutom.

Den ansedda The Guardian-journalisten Jonathan Wilson sammanfattar på Twitter:

"En riktigt bedrövlig domarinsats. Två straffar som inte var straff (en efter VAR-bedömning) och ett rött kort som var felaktigt, sedan blåste han för full tid efter 85 minuter", skriver Wilson.

Tunisien förbannat

Straffarna fördelades jämnt och Mali avgjorde på sin i början av andra halvlek, men när Tunisien jagade en kvittering i slutminuterna tog Sikazwe över.

Han blåste av matchen två gånger, efter 85 minuter och då matchuret stod på 89.49 – efter en halvlek med två straffar för hands, en utvisning och drickapaus.

Tunisiens bänk gick i taket och laget protesterade vilt efter att Sikazwe ansåg att matchen var färdigspelad. Arenan i Kamerun har inga matchklockor, men grafiken i tv-sändningen visade hur mycket tid som återstod av halvleken.

Janny Sikazwe under fotbolls-VM.
Bildtext Janny Sikazwe under fotbolls-VM 2018.

The Guardian skriver att domarna fick hjälp för att ta sig in i omklädningsrummet.

Presskonferens avbröts

Enligt The Athletic avbröts Malis presskonferens efter matchen. Tjugo minuter efter att Sikazwe hade blåst för full tid kom beskedet att de sista minuterna skulle spelas.

Fyrtio minuter efter slutvisslan var det dags för spel igen. Mali återvände till planen, men Tunisien dök aldrig upp.

Matchens fjärdedomaren hade ersatt Sikazwe och satte i gång spelet igen. Han blåste sedan av drabbningen för tredje gången.

– Tanken var att det skulle bli sju till åtta minuter stopptid. Domarens beslut är oförklarligt. Spelarna satt i isbad i 35 minuter innan de kallades tillbaka igen. Jag har tränat länge och aldrig sett något liknande, säger Tunisiens tränare Mondher Kebaier på presskonferensen.

Sikazwe är ingen nybörjare i domarsammanhang. Han dömde två matcher i VM 2018, finalen i afrikanska mästerskapen 2017 och finalen i klubblags-VM 2016.