Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Boris Johnson trängd efter ursäkt för fest under nedstängningen

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson talar i parlamentet
Bildtext Boris Johnson fick inget klart stöd av det egna partiet under onsdagens debatt.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson tvingades i dag be om ursäkt för att han deltagit i en fest under coronanedstängningen i maj 2020.

En av Johnsons närmaste medarbetare hade bjudit in över hundra personer till premiärministerns tjänstebostad Downing Street 10:s trädgård. Deltagarna uppmanades att ta egna drycker med sig.

Johnson sa till parlamentet att han deltagit i festen. Han uppgav att han varit där för att tacka sina tjänstemän för deras hårda arbete.

Förstod inte att det var fest

Johnson tillade att han ”tekniskt sett följt reglerna” eftersom han inte insett att det var fråga om en fest. I stället antog han att det var fråga om en arbetsrelaterad uppgift. Han medgav att han borde ha agerat på ett annat sätt.

‒ Jag borde ha tackat dem på något annat sätt, och jag borde ha insett att ‒ även om det tekniskt sett kan sägas ha följt reglerna ‒ så skulle det finnas miljoner och åter miljoner människor som inte ser det så, sa Johnson.

Oppositionen lät som väntat sig inte övertygas av Johnsons förklaringar.

‒ Hans försvar att han inte insåg att det var en fest är så löjlig att det är en förolämpning mot den brittiska allmänheten, sa oppositionspartiet Labours ledare Keith Starmer.

Starmer uppmanade också Johnson att avgå.

Tystnad från det egna partiet

Men för Johnson är det mer oroväckande att parlamentsledamöterna ur hans eget konservativa parti satt tysta under debatten i stället för att ljudligt försvara sin premiärminister ‒ vilket brukar vara fallet i det ibland kaotiska underhuset.

Coronarestriktionerna i Storbritannien var strikta i maj 2020 även om de lättats upp något. Många britter hade inte fått träffa vänner och släkt sedan mars. Därför är avslöjandena om en rad fester eller sammankomster för premiärministerns medarbetare potentiellt extremt skadliga för Johnson.

Under debatten sa Johnson att alla borde invänta resultatet av den undersökning som pågår om festerna på Downing Street 10 innan de drar några slutsatser. Det kan enligt brittiska iakttagare ses som en direkt vädjan till det egna partiet.

Efter tisdagen debatt höll Johnson en rad samtal med parlamentsledamöter ur sitt parti för att försöka stärka sin ställning.

Kritik från de egna leden

Men alla var inte övertygade. En högt uppsatt partikälla säger till BBC att premiärministern såg ”skakad och modfälld” ut och att han tappat ”det som gjort honom så framgångsrik inom det egna partiet”.

Ledaren för det konservativa partiet i Skottland Douglas Ross gick längre än så.

‒ Han är premiärminister, det är hans regering som införde de här reglerna och han måste stå till svars för sina handlingar, sa Ross.

En handfull andra tories uttryckte också missnöje med Johnson ursäkt.

Enligt det konservativa Torypartiets regler är det den så kallade 1922-kommittén som utlyser partiledarval. Det sker när minst 54 av partiets parlamentsledamöter skickar in brev som kräver en omröstning till kommittén.

Kommittén avslöjar inte hur många sådana brev den mottagit förrän siffran överstiger gränsen. Därför är det också oklart om festskandalen utgör ett verkligt hot mot premiärministern.