Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Smittan sprider sig i hockeyn en månad före OS: KHL pausar hela ligan – KooKoo har 17 smittade i laget

Uppdaterad 12.01.2022 20:03.
Jokerit firar mål i KHL.
Bildtext Hannes Björninen (längst till vänster) avgjorde i Jokerits senaste match. Han är en högaktuell spelare för Lejonens OS-trupp.

Pandemin håller ishockeyn i Europa i sitt grepp. Antalet smittade ökar kraftigt i KHL – ligan där många av de troliga OS-spelarna håller till.

Med mindre än en månad till starten i den olympiska ishockeyturneringen i Peking är coronapandemin den tunga pjäsen i spelet.

Ryska KHL meddelar att det blir ett uppehåll i ligan på grund av utspridd smitta i lagen. Jokerit skriver på sin hemsida att 124 spelare är smittade i ligan just nu. Det senaste dygnet ska totalt 60 personer i olika positioner i lagen ha testat positivt.

Topplaget från Helsingfors slog Dynamo Moskva i går, men nu är de två kommande matcherna framflyttade. Om allt går som det ska spelar Jokerit en match till före OS-pausen: hemma mot Avtomobilist Jekaterinburg den 22 januari.

Efter NHL:s avhopp från OS-turneringen är tanken att landslagen fylls av många spelare från KHL.

KooKoo drabbat

I den inhemska ligan är KooKoo det senaste laget som är drabbat av smitta i truppen. Nu är antalet smittade uppe i sjutton personer, uppger Kouvolaklubben under onsdagen.

"Vi har många smittade, men vi har ingen som behöver sjukvård", meddelar KooKoo.

Enligt KooKoo ska ligaledningen och klubbarna diskutera om det blir ett komprimerat slutspelsupplägg nästa vecka. Förra våren valde ligan att slopa bäst-av-sju-serierna på grund av pandemin.

I onsdagens enda ligamatch fortsatte formstarka Jukurit att vinna. Jukurit har vunnit tio av sina tolv senaste matcher och just nu är Olli Jokinens succégäng uppe på en sjätteplats i tabellen.

På plussidan när det gäller coronanytt i hockeyligan är att Sport är tillbaka i spel den här veckan. Vasalaget spelar mot Jukurit på fredag.

Tapparas CHL-semi stympad

Även CHL-semifinalerna har blivit drabbade av pandemin. Förra veckan reste Tappara till München – för att ett par timmar före nedsläpp få reda på att matchen inte kan spelas.

Tapparas motståndare RB München är drabbat av smitta och tyska myndigheter satte laget i karantän. Det ledde till att gårdagens match i Tammerfors också ställdes in.

Nu är det klart att det blir en semifinal i Tammerfors som avgör vilket lag som går till final. Den matchen spelas den 25 januari.

Där klarnar Rögles finalmotstånd. Rögle slog ut Frölunda i den andra, helsvenska semifinalen.

Hockeyligan

Jukurit–Ässät 4–1 (0–1, 2–0, 2–0)

12.17 Leevi Viitala (Alexander Ruuttu) 0–1

33.55 Joachim Rohdin (Petrus Palmu, Aatu Räty) 1–1
38.17 Kirill Maksimov (Petrus Palmu, Simon Stransky) 2–1 PP

54.28 Jarkko Immonen (Oliver Larsen) 3–1
58.45 Stransky (Kirill Maksimov, Linus Nässen) 4–1

Målvakter:
Oskari Salminen, Jukurit: 6+3+8=17 räddningar
Linus Söderström, Ässät: 11+5+7=23 räddningar (borta: 56.04–57.10, 57.18–58.45)

Publik: 50