Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Glada skratt mellan bokhyllorna – Borgå huvudbibliotek skiner upp efter renoveringen

Från 2022
Två flickor hoppar mellan bokhyllor och ser ut att ha roligt.
Bildtext Venla Tyllinen och Malin Lindroos leker i barnbiblioteket efter skoldagen.
Bild: Heini Rautoma / Yle

Borgå huvudbibliotek har genomgått ett ansiktslyft. Efter renoveringen finns det fler mötesrum, en scen och snart också en verkstad med allt från 3D-printer till symaskiner.

– Om man inte orkar gå hem efter skolan genast kan man komma hit och läsa böcker och ta det lugnt. Man kan också leka, bara man inte skriker och stampar och har sig, säger Venla Tyllinen och Malin Lindroos, båda 10 år gamla skolelever.

Tyllinen och Lindroos har besökt huvudbiblioteket flera gånger, och också den här onsdagseftermiddagen har klasskamraterna tagit sig till biblioteket efter skolan. Mellan de halvcirkelformade bokhyllorna har de byggt ett en egen lekkonstruktion av de mjuka sittkuddarna.

– Den här nya barnavdelningen är lite roligare än den gamla, säger kamraterna.

Två flickor leker med kuddar framför en bokhylla.
Bildtext Här byggs det en cirkel för en lek.
Bild: Heini Rautoma / Yle

Böcker lånar flickorna oftare från skolans eget bibliotek eller när skolklassen besöker biblioteket – för sådana här vanliga dagar kan det hända att bibliotekskortet glöms hemma.

Catharina Latvala, som ansvarar för barnbiblioteket, säger att man visst får leka i biblioteket.

– Vi vaktar att det är tryggt så att ingen skadar sig själv eller andra, men visst, här får man leka och vistas.

Enligt Latvala är det nya barnbiblioteket lyckat, och också kunderna har öst beröm över det.

– Jag har fått frågan om vi har fler böcker än förut. Samlingen är den samma, men det ser luftigare och rymligare ut nu och böckerna kommer mer till sin rätt.

Latvala är mycket nöjd över att barnbiblioteket har en egen ingång. Det möjliggör till exempel utomhusevenemang.

– Kanske vi på sommaren kan ha käpphästevenemang. Vi lånar nämligen också ut käpphästar, säger hon.

Barnavdelningen har berikats med ett mjukt inrett sagorum, där stämningen är ännu lugnare än bland hyllorna. I rummet kan man ordna sagostunder, eller så kan de minsta leka där och det går till exempel att amma bebisen i lugn och ro.

Bara två dagar stängt för renovering

Utöver den förnyade barnavdelningen har biblioteket fått fler mötesrum, en scen i nedre våningen och förnyade facklitteraturs- och ungdomsavdelningar.

Det som tidigare var musik- och konstavdelning i andra våningen har blivit en avdelning för ungdomar och en verkstad för kunder i alla åldrar.

Malin Hollmén, chef för bibliotekstjänsterna i Borgå, välkomnar kunderna att bekanta sig med det förnyade huvudbiblioteket. Enligt henne ser många nuförtiden biblioteket som ett viktigt samlingsrum, där man kan hänga med kompisar, studera tillsammans eller distansjobba.

En kvinna sitter i ett rum inrett med många mjuka sittkuddar och en röd fåtölj.
Bildtext Malin Hollmén sitter i det nya sagorummet. Ännu får sagostunderna vänta ut pandemiläget.
Bild: Heini Rautoma / Yle

– Biblioteket har blivit en mer aktiv plats. Man kan komma hit och använda symaskin eller 3D-printer. Vi lånar också ut idrottsredskap. Idén är den samma som med att låna böcker.

Ja, hur är det med böckerna mitt i förnyandet?

– Låneverksamheten är fortfarande kärnverksamhet och vi satsar på att ha bra samlingar med facklitteratur och skönlitteratur och annat material. Vi håller inte alls på att avstå från det, vi håller bara på att göra plats för annat också, säger Hollmén.

– Vi är ett dynamiskt bibliotek och vi satsar på bra kundbetjäning. I och med att vi är det största biblioteket i Helle- biblioteksnätverket har vi bra expertis.

Renoveringsarbetet gick smidigt – bara två dagar stängt

– Biblioteket var stängt två dagar. Eftersom vi måste ha stängt på grund av coronasituationen så strävade vi efter att ha öppet så mycket som möjligt under renoveringen, säger Hollmén.

En del kunder har frågat om inte renoveringen hade kunnat skötas medan biblioteket ändå tvingades ha stängt då coronarestriktionerna var stängare.

– Det var inte så enkelt. Staden har många renoveringsprojekt och alla har sin egen tidtabell, som man inte kan ändra på så där bara.

Men renoveringen gick alltså rätt så smidigt och nu är det mesta klart. För tillfället är biblioteket öppet, om inte nya begränsningar införs.

– Biblioteket är öppet nästan som normalt.

Bibliotekshyllor och till höger ett öppet utrymme med en scen.
Bildtext Biblioteket är för tillfället öppet, med en del coronasäkerhetsarrangemang så som ordentliga avstånd.
Bild: Heini Rautoma / Yle

I dagens läge finns en hel del säkerhetsåtgärder på biblioteket.

– Till exempel har vi ordnat om möblerna så att det är tillräckligt med avstånd mellan olika möbelgrupper. Vi rekommenderar att man gör ganska snabba besök, men förstås är man välkommen att vara här en lite längre stund också.

På grund av pandemisituationen hyrs mötesrummen inte ut för tillfället och de populära evenemangen får vänta lite till.

Elpiano med bokhyllor i bakgrunden.
Bildtext En keyboard har tillfälligt tagit plats på den nya scenen, men instrumentets slutliga hem blir på musikavdelningen.
Bild: Heini Rautoma / Yle

3D-printer som räddar brädspel

I andra våningen, intill den nya ungdomsavdelningen, finns några bord som för tillfället är tomma. Snart ska de fyllas av maskiner som kunder i alla åldrar kan använda till att trycka upp eller skriva ut diverse.

– Med den här kan man skriva ut stora tryck på affischer eller textilier, säger Jouni Malmborg och visar en stor svartblå maskin som för det otränade ögat är svår att identifiera.

En man håller upp en svart skjorta med ett fyrkantigt mönstrat tryck.
Bildtext Biblioteksfunktionären Jouni Malmborg ska lära folk använda tryckmaskinen.
Bild: Heini Rautoma / Yle

I dagens läge förbereder Malmborg maskiner nere i källaren, men de ska alltså snart flytta upp till andra våningen och börja användas.

– I verkstaden kan man bland annat skriva ut plastföremål via en 3D-printer, säger Malmborg och förevisar en gul spelpjäs som han nyss skrivit ut.

Spelpjäsen hörde till ett av bibliotekens brädspel som i likhet med de flesta spel som spelas av många ivriga händer hade blivit av med en central pjäs. Det här och mycket annat går att tillverka i en 3D-printer.

Att använda verkstadens maskiner kommer att vara gratis, men för själva materialet uppbärs en avgift.

Borgåbiblioteket har tagit en del inspiration från andra bibliotek som en längre tid haft till exempel symaskiner eller printrar.

Malmborg är grafiker och har en hel del kunskap om verkstadens maskiner från tidigare, och han besökte också till exempel biblioteket i Iso Omena i Esbo för att bekanta sig med verkstadsutbudet där.

Snart är det bara att rycka Malmborg eller hans kolleger i ärmen om man vill lära sig hur man räddar sitt Kimble eller Blokus. Eller trä tråd i symaskinen. Eller trycka upp en pins.

Ja, biblioteket är redo för nya aktiviteter. Men fortfarande kan man också låna helt traditionella böcker också.

Diskussion om artikeln