Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lindholm och Kähärä tar sista platserna i Finlands OS-trupp i längdåkning – finlandssvenska kometen stryker streck över helgens frustration: "Lite för frispråkig"

Från 2022
Uppdaterad 12.01.2022 22:25.
Remi Lindholm jublar då han åker i mål.
Bildtext Remi Lindholm startade säsongen starkt i Ruka med två placeringar bland de trettio främsta.
Bild: Tomi Hänninen

Remi Lindholm och Jasmin Kähärä får göra OS-debut i februari. Duon fullbordar längdlandslagets trupp till Kina. Båda två är lättade över det positiva beskedet.

Nu är det slutspekulerat.

På onsdagskvällen landade pressutskicket från den olympiska kommittén hos finländska medier – och där bekräftades det att Remi Lindholm och Jasmin Kähärä tar de två sista platserna i längdåkning till de olympiska spelen i februari.

I går fylldes längdlandslaget på med totalt sju nya namn. Nu kommer alltså de två sista.

– På onsdagen fick vi definitivt besked om att det inte blir någon ersättare för världscuphelgen i Planica. Då fanns det inte fler tävlingar att visa form, så längdåkarna har visat vad de kan, säger Mika Lehtimäki som är chef för toppidrottsenheten i Finlands olympiska kommitté.

OS-truppen på skidor

23-årige Lindholm har tagit stora steg framåt i vinter och plockat poäng på distanslopp i världscupen fyra gånger. 21-åriga Kähärä har klarat kvalet tre gånger i sprinttävlingar i världscupen och kört semifinal en gång.

Streck över helgens frustration

De två unga åkarna gör sin mästerskapsdebut på seniornivå i Kina.

– Jag fick reda på det här när jag vallade skidorna för morgondagens träning. Kvällen kunde knappast ha slutat bättre. En lättnad att beskedet kom nu. Det ger mig lugn och ro och en möjlighet att förbereda mig för mitt livs viktigaste tävlingar så här långt, säger Lindholm till Yle.

Jasmin Kähär åker skidor.
Bildtext Jasmin Kähärä lär köra i fristilssprinten i OS.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Förra helgen uttryckte Lindholm sin frustration över att hans OS-biljett skulle dröja. Han ångrar de ordvalen.

– Jag var kanske lite för frispråkig och tänkte inte efter. Nu har jag och förbundet talat om det och allt är bra, säger Lindholm.

För Kähärä var OS-platsen verkligen en bra tröts några dagar efter fallet som stoppade henne från en FM-medalj i sprint i söndags.

– Det känns oerhört bra. Jag hade inte förväntat mig det här inför säsongen. När resultaten gick åt rätt håll i december började tankarna ändå komma, säger Kähärä.

Roponens OS-dröm i kras

Totalt åker tretton längdåkare till Kina – sju damer och sex herrar.

Det här betyder att Riitta-Liisa Roponen inte får köra sitt sjätte OS i karriären. Tidigare under onsdagen skrev hon på Instagram att hon drabbades av angina i samband med Tour de Ski.

På herrsidan har Markus Vuorela och Lauri Lepistö varit Lindholms tydliga konkurrenter, men de har inte lika bra resultat från vinterns världscup. Vuorela har varit skadad och gjorde tävlingsdebut efter årsskiftet.

OS-programmet i längdåkning

Förutom längdåkarna är tolv andra finländska idrottare uttagna till OS för tillfället. Den slutgiltiga truppen till Peking är klar den 24 januari.

Den 20 januari presenterar ishockeyn sina landslag till OS-turneringarna.

Av de totalt ungefär 90 blåvita idrottarna som åker till Kina kommer hälften att vara ishockeyspelare.

Texten uppdateras klockan 22.20 med Lindholms och Kähäräs kommentarer.

Diskussion om artikeln