Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Moskva efter Natomötet: Vi lyckades ruska om alliansen

Från 2022
Natos generalsekreterare Jens stoltenberg och ryssland vice utrikesminister Aleksandr Grusjko.
Bildtext Rysslands vice utrikesminister Aleksandr Grusjko och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Enligt den ryska delegationen kunde man äntligen göra sin röst hörd i Natos högkvarter. Moskva förväntar sig nu ett skriftligt svar innan diskussionerna kan fortsätta.

– Mötet var absolut nödvändigt, sa Rysslands vice utrikesminister Aleksandr Grusjko på onsdagskvällens presskonferens. Det skedde ett visst uppvaknande hos Nato-medlemmarna tack vare vårt öppna och ärliga samtal.

– Det gick nog upp för alliansen att vi anser att det säkerhetspolitiska läget i Europa håller på att bli ohållbart, fortsatte han.

Grusjko betonade att Ryssland inte längre litar på Nato. Moskva ser alliansen som en aggressiv aktör som för med sig krig och förstörelse.

– Vi presenterade för Nato möjliga konsekvenser är ifall läget försämras ytterligare, sa Grusjko.

– Natos expansion försämrar vår säkerhet allvarligt och skapar oacceptabla risker, risker som vi kommer att motverka, betonade han.

Nato kör solo

Enligt Moskva eftersträvar Nato att bromsa Rysslands utveckling. En politik där “kolossala resurser” används.

– Natos försök att bygga en europeisk säkerhetsarkitektur utan vår medverkan är kontraproduktivt och vi kommer inte att tillåta det, sa Grusjko.

Samtidigt betonade han att Moskva är öppen för en fortsatt dialog. Ryssland förväntar sig ett skriftligt svar från Nato på de frågor som diskuterades innan ett nytt möte kan bli aktuellt.

– Men innan vi kan börja minska spänningarna måste vi först slå fast var de geografiska skiljelinjerna går, sa Grusjko.

Respekt för Finland

Den ryska delegationen hade upprepat sina krav på att Natos expansion österut stoppas.

– Vi påminde om att expansionen är ett resultat av den så kallade öppna dörrar-politiken, sa Grusjko. Men den här politiken existerade inte i början på 90-talet.

Ryssland kräver att Nato inte godkänner Georgien och Ukraina som medlemmar. Även frågan om Sverige och Finland kom upp på presskonferensen.

– Vår princip är att en expansion av Nato inte löser några säkerhetspolitiska problem, svarade Grisjko. En expansion raderar inga skiljelinjer, utan flyttar bara på samma linjer.

– Vi respekterar de länder som valt att följa en alliansfri linje, fortsatte han. Och det vet de också om. Vi utgår från att det är i vårt gemensamma intresse att behålla den aktuella regionala balansen.

Incidenter och konflikter

Den ryska delegationens andra ledare, vice försvarsminister Aleksandr Fomin deltog inte i presskonferensen.

Istället publicerade Försvarsministeriet ett pressmeddelenade där man konstaterade att relationen mellan Ryssland och Nato “befinner sig på en kritiskt låg nivå”.

Ministeriet förväntar sig en konstruktiv diskussion för att nå ett avtal om säkerhetsgarantier “så snart som möjligt".

– Vi har upprepade gånger föreslagit för alliansen att vidta åtgärder för att stabilisera situationen, skriver Fomin. Förslag som Nato hittills ignorerat.

– Det här skapar förutsättningar för incidenter och konflikter, avslutade ministern.