Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Många frågetecken ska rätas ut före Korsholm får sin simhall – på måndag tar styrelsen ställning till kostnadsökningen

En bana i en simhall.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Pyry Sarkiola / Yle

Exakt hur mycket större prislappen för simhallen i Korsholm blir vet man inte före offerterna kommer in, men kalkyler visar att kommunens andel troligen stiger med minst en miljon. På måndag kommer frågan upp i kommunstyrelsen.

I juni 2020 klubbade Korsholms fullmäktige, efter många år av diskussioner, igenom beslutet att bygga en simhall. Simhallen planeras i Smedsby centrum i anslutning till hotell Vallonia.

Nu avancerar frågan. Ritningar finns och härnäst begärs offerter.

– Det börjar vi kanske med redan nästa vecka, säger Bengt Beijar som är styrelseordförande i fastighetsbolaget Torgvägen 2.

Bolaget har bildats för att driva simhallsbygget och samägs av Korsholms kommun och aktiebolaget Vallonia.

Kostnadsökning på dryg miljon

För ett par år sedan uppskattades kommunens andel av kostnaderna för bygget preliminärt till 3,6 miljoner euro. Sedan dess har det mesta blivit dyrare, konstaterar Bengt Beijar.

För en månad sedan, den 15 december, blev en ny kostnadskalkyl klar och den uppskattar priset för hela fastigheten till 9,5 miljoner euro. Av den summan beräknas 4,8 miljoner krävas för simhallsdelen. Kommunens andel av helhetskostnaderna beräknas alltså stiga med 1,2 miljoner jämfört med de ursprungliga beräkningarna.

– Om en och en halv månad torde det stå klart hur entreprenörerna ser på prisbilden, då har vi säkert fått in offerterna. Men egentligen kan man ju säga exakt hur dyrt ett bygge blev först då det står klart, säger Beijar.

Med det avser han inte att kalkylerna från den 15 december skulle vara opålitliga, tvärtom. Men just nu finns ändå en del osäkerhetsmoment med i bilden. Nya löneuppgörelser är på väg till exempel, och så finns frågetecken kring om materialkostnader är på väg upp eller ner.

Carola Lithén i ämbetshuset i Korsholm.
Bildtext Carola Lithén påminner om att ett villkor för att bygget av simhallen ska bli av är att Korsholm får statsunderstöd.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Fråga för politikerna

Härnäst blir kostnadskalkylerna en fråga för politikerna i kommunen. I styrelsen tas frågan upp redan inkommande måndag och frågan bereds som bäst, berättar styrelseordförande Carola Lithén (SFP).

Lithén påminner om att ett villkor för att bygget ska bli av är att Korsholm får statsunderstöd.

– Det kom vi överens om i det ursprungliga fullmäktigebeslutet och det är ett krav. Men nu får vi se vad styrelsen och sedan fullmäktige har att säga om den nya kostnadsbilden, säger Lithén.

Med statsstödet ser det ändå bra ut. 800 000 euro för simhallen finns med i Undervisnings- och kulturministeriets finansieringsplan för idrottsanläggningar 2022–2025.

Bengt Beijar säger sig lita på att pengarna faktiskt kommer.

– Vår bidragsansökan är gjord till punkt och pricka. Men det är klart att vi inte hurrar före minister Antti Kurvinen har lagt namnet under.

Ett slutligt besked kring statsstödet väntas enligt Beijar kring månadsskiftet mars-april. Han är också optimist vad gäller helheten. Simhallen planeras få fyra 25-metersbanor och en terapibassäng. I bästa fall kunde bygget börja förberedas redan i vår.

– Jag tror att vi simmar i vår nya simhall i slutet av 2023, säger Beijar.