Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Coronaministrarna samlas för att diskutera nya restriktioner – och fyra andra nyheter att ha koll på i dag

Ständerhuset i Helsingfors.
Bildtext Regeringens coronaministergrupp samlas på torsdagen för att diskutera ytterligare restriktioner.

God morgon! Här listar vi fem nyheter att känna till den här torsdagsmorgonen.

Österbotten satsar på att vaccinera barn för att minska coronaspridningen – THL ger inga rekommendationer om vaccinering till familjerna

Österbottens välfärdsområde satsar på att vaccinera barn mot covid-19. Till sin hjälp tar man skolhälsovårdarna och andra besök till skolhälsovården har avbokats.

Institutet för hälsa och välfärd, THL, har gett klartecken åt kommunerna att vaccinera barn i åldrarna 5 till 11 år. Men THL ger inga rekommendationer för eller emot vaccinering av barn.

Peter Nieminen som är chefsöverläkare för Österbottens välfärdsområde anser att THL:s linje kan skapa förvirring bland föräldrarna.

– Det är lite knepigt med ett om man får säga, flummigt, uttalande. Man skulle helst se att det är klara besked, säger Nieminen.

En vårdare vaccinerar ett barn i randig skjorta.
Bildtext THL varken rekommenderar eller avråder familjer från att låta vaccinera sina barn.

Coronaministrarna samlas i dag för att diskutera nya restriktioner

Regeringens coronaministergrupp samlas på torsdagen för att bland annat diskutera ytterligare restriktioner för restauranger, pubar, barer och nattklubbar.

Enligt uppgifter till Yle ska Institutet för hälsa och välfärd (THL) förorda en total lockdown av alla utskänkningsställen. Nedstängningen skulle pågå i tre veckor.

Regeringen uppges också nu förbereda för att utlysa undantagsförhållanden och tillämpa beredskapslagen för att säkra hälsovårdens resurser.

En sjukskötare Jenna Muurama jobbar vid en monitor på intensivvårdsavdelningen för coronapatienter.
Bildtext Behovet av sjukhusvård på grund av coronapandemin har ökat klart den senaste veckan, och nu överväger regeringen nya restriktioner för att säkra sjukvårdens resurser.

Enorm löneharmonisering stundar när över 20 000 anställda ska övergå till välfärdsområdet i Egentliga Finland

I Egentliga Finland ska över 20 000 vårdanställda förflyttas från kommunerna till det nya välfärdsområdet. Att samordna personalens löner blir en svår nöt att knäcka, och kan kosta uppemot 125 miljoner euro enbart i Egentliga Finland.

Enligt Jussi Rantanen, förtroendeman för vårdarfacket Tehy vid ÅUCS, handlar det ändå i allmänhet inte om stora skillnader i lönerna för vårdpersonal i de flesta kommuner.

– Överlag ligger sjukskötarlönerna kring 2500–2600 euro. Åbo leder inte löneligan, utan i kranskommunerna betalas oftast en högre lön så att de ska kunna konkurrera om arbetstagarna.

Rantanens tror att lönerna för vårdpersonal kommer att stiga i Åbo i samband med löneharmoniseringen.

Bild på en anställd inom social- och hälsovården. Bilden är fotograferad bakifrån.
Bildtext Regionala löneskillnader ska harmoniseras så att lönerna blir mer jämlika i hela välfärdsområdet.

Ukrainasamtalen fortsätter: OSSE och Ryssland möts

Representanter för Ryssland och för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa möts i dag i Wien för att diskutera det spända läget i Ukraina.

Motsvarande säkerhetspolitiska samtal har förts tidigare under veckan, först med USA och sedan med Nato.

Om onsdagens mellan Nato och Ryssland sa Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg att inga framsteg gjordes, men att diskussionen i sig är positiv. Enligt den ryska delegationen kunde man äntligen göra sin röst hörd i Natos högkvarter. Moskva förväntar sig nu ett skriftligt svar innan diskussionerna kan fortsätta.

Också de baltiska länderna är nöjda med torsdagens möte. Mest glädjande var att Nato uttryckte att truppnärvaron i Baltikum kan öka.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg tiedotustilaisuudessa.
Bildtext Enligt Stoltenberg är Nato alltid beredda att sitta ner för diskussioner om substansfrågor i god tro.

Utebliven vargjakt i Österbotten – Anders Norrback oroad över tilltron till demokratin och myndigheterna

Från och med i år tillåts stamvårdande jakt på varg i Finland. Men i Övermark-Pörtom området i Närpes är man besviken. Trots att det finns fler vargar i området, får man där inte fälla någon varg i år.

– Det är ohållbart att den växer så som den växer här nu. Jag utgår från att nästa år måste det lyckas, jag kan inte se någon annan utveckling, säger fårfarmaren och riksdagsledamoten Anders Norrback.

Anders Norrback står och ser på ett tjugotal får.
Bildtext Anders Norrbacks får blev anfallna och rivna av en varg 2016. Sedan dess har han haft en ständig oro för sina djur.

Väder

I landets södra och mellersta delar är det halvklart till mulet och lokalt något snöfall eller regn. Temperaturen är mellan +1 och +6 grader. I natt sjunker temperaturen till mellan -2 och +2 grader.

I landets norra del är det växlande molnighet och några snöbyar. Temperaturen är mellan +1 och -4 grader, i natt mellan -3 och -8 grader.

I landets södra och mellersta delar och på västra delen av Norra Österbotten är trottoarerna lokalt mycket hala på grund av ett tunt lager vatten ovanpå isiga ytor.