Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Historisk rättegång i Tyskland: Syrisk man döms för brott mot mänskligheten under kriget i Syrien

Från 2022
Kvinnor står i en grupp iklädda vinterkläder utanför en domstolsbyggnad i Tyskland.
Bildtext Samaa Mahmoud med en bild på farbrodern Hayan Mahmoud som försvann i den syriska regimens fängelser. Dagens dom ger en del av de anhöriga till tortyroffren en känsla av upprättelse och rättvisa.
Bild: Lehtikuva

En tysk domstol anser att en man som tidigare arbetade på fängelset Al-Khatib i Syrien har gjort sig skyldig till brott mot mänskligheten. Det är det första stora internationella brottmålet som rör den statsledda tortyren i Syrien.

Mannen, som de tyska åklagarmyndigheterna kallade Anwar R, döms till livstids fängelsestraff för brott mot mänskligheten. Domen faller för tortyr, mord, sexuellt våld och andra övergrepp han anses bära skulden för.

"Helvetet på jorden". Så har det notoriska fängelset Al-Khatib i Syriens huvudstad Damaskus beskrivits.

Där arbetade den 58-årige syriern som har ställts inför rätta i Tyskland. Han stod åtalad för systematisk masstortyr och för att ha mördat fångar.

Dagens rättegång är väldigt viktig efterom det handlar om brott som fortfarande begås

syrisk advokat

Mannen uppges ha varit en högt uppsatt officer under president Bashar al-Assad då de regeringskritiska massprotesterna blodigt slogs ned år 2011.

Många demonstranter och andra utpekade regeringsmotståndare togs i samband med det till fånga och spärrades in i fängelset Al-Khatib. Den dömda mannen var ansvarig på fängelset, enligt åklagaren.

En flicka sitter på marken omringad av porträtt av offer för den Syriska regimen.
Bildtext Syriska aktivisten Wafa Mustafa omringad av bilder på den syriska regimens offer. i Famnen håller hon en bild på sin far, en av dem som har försvunnit i de syriska fängelserna.
Bild: Lehtikuva

Han stod åtalad för 58 mord, flera fall av våldtäkt och sexuella övergrepp, och för att ha torterat åtminstone 4 000 människor som hållits till fånga på fängelset mellan 2011 och 2012.

– Dagens rättegång är väldigt viktig för syrier eftersom det handlar om väldigt allvarliga brott som fortfarande begås, säger den syriska advokaten Joumana Seig.

Mannen har nekat till alla åtal, och säger att han inte haft något att göra med misshandeln av fångar – utan att han snarare försökte hjälpa en del av dem.

Han greps i Tyskland år 2019 efter att ha sökt asyl där.

Vittnesskildringar och principen om universell jurisdiktion möjliggör rättegången

Utöver den dömda mannen bor nästan 800 000 syrier som flytt undan kriget i Tyskland. Flera av dem bär på grymma historier om vad de personer som motsatte sig Assadregimen fick utstå.

Rättegången har nu gett de människor som Assadregimen ville tysta en röst. Fler än 80 överlevare har vittnat inför domstolen i tyska Koblenz.

Tyska människorättsjurister valde att åtala mannen med stöd av de historierna och principen om universell jurisdiktion.

Principen "ger en stat rätt att pröva en person från en annan del av världen som misstänks ha begått allvarliga internationella brott", uppger Europaparlamentet.

Det kan röra sig om misstanke om brott mot mänskligheten, tortyr, folkmord och krigsförbrytelser. Den används för att se till att personer som begått allvarliga brott inte undviker straffansvar trots att de flyttat till ett annat land.

En sorgsen äldre man i gråbrun skjorta håller fram en mobil med en bild på en yngre man.
Bildtext Många anhöriga till personer som fallit offer för dödlig tortyr har bevis på vad deras familjemedlemmar utsatts för. Just den här bilden har inget med fallet i Tyskland att göra.
Bild: STELLA Pictures / ddp

Första stora brottsmålet om den statliga tortyren

Dagens fall är banbrytande. Det är det första stora brottsmålet som rör den statligt ledda tortyren i Syrien, där kriget har pågått i över tio år. Tidigare har ändå en annan man dömts för inblandning i brott mot mänskliga rättigheter i Syrien.

Wolfgang Kaleck som leder Europeiska centret för konstitutionella och mänskliga rättigheter ECCHR säger att det är svårt att tala om att rättvisa har skipats när hundratusentals människor har torterats och tiotusentals dödats.

Dagens rättegång tjänar också ett annat syfte: Att bygga en databas med bevis som sedan kan användas i framtida rättegångar.

Utöver vittnesmålen har åklagarna i Koblenz baserat åtalen på de så kallade Caesar-filerna. Det handlar om gruvliga fotografier som har smugglats ut ur Syrien av en visselblåsare som tidigare arbetat för Assadregimen som polis. På bilderna syns tusentals döda kroppar, varav många ser ut att ha utsatts för tortyr. De misstänks ha dött i regimens fängelser.

Dessutom är dagens rättegång en påminnelse om det krig som fortfarande pågår i Syrien.

Kriget i Syrien

Hårresande vittnesmål

Överlevarnas vittnesmål är hårresande. De har bland annat berättat hur fångar har slagits, våldtagits, bränts med cigaretter, hängts från taket i flera timmar. De som torterat fångarna har rivit ut naglar och gett elchocker åt dem.

En man har vittnat om massgravar som han hade i uppgift att föra bok över.

Flera av de vittnena har vittnat anonymt, utan att visa sina ansikten, för att inte äventyra sina släktingars öden hemma i Syrien.

– Jag hoppas att de personer som berövats på sin röst nu får tala, sa överlevaren Wassim Mukdad. Han är ett av vittnena.

En av de överlevande som BBC har talat med berättar att han hela tiden, varje dag, hörde människor som torterades skrika. En annan berättar att fängelsepersonalen använt sig av "specialverktyg" och att de såg ut att njuta av det de gjorde.

Den dömda mannen kommer nu sannolikt att få tillbringa resten av sitt liv bakom lås och bom. Domen innebär att möjligheten att ompröva fallet hävs efter 15 år.

Bildtext President Bashar al-Assad har blod på sina händer, enligt oppositionen. Han själv nekar till att hans regim har torterat människor, trots uppenbara bevis på det motsatta.
Bild: EPA/YAHYA ARHAB

Fler liknande rättegångar på kommande

I fjol dömdes en annan syrisk tjänsteman till 4,5 års fängelse för delaktighet i brott mot mänskligheten. Han dömdes för att ha hjälpt till att gripa demonstranter som senare torterades och dödades. Det fallet var del av samma större fall där dagens rättegång ingår.

Nästa vecka inleds rättegången där en syrisk tidigare läkare står åtalad för brott mot mänskligheten.

Juristerna förbereder nu att åtala fler misstänkta personer, med målet att ställa toppskiktet i Syrien inför rätta.

President Bashar al-Assad har antytt att han följer med rättegången, men han och hans regering har upprepade gånger nekat till anklagelser om tortyr av sin egna medborgare.

Andra liknande fall kommer också att prövas på andra håll i Europa inom snar framtid, eftersom flera av de syrier som sökt asyl i Europa har vänt sig till myndigheterna med vittnesmål om sina erfarenheter. Det är i princip det enda sättet för dem att få upprättelse på.

Källor: AFP, AP, BBC