Hoppa till huvudinnehåll

Vetamix

Här är de 8 vanligaste felen som görs i trafiken – testa om du kan undvika dem

Från 2022
Uppdaterad 01.02.2022 11:02.
En cyklist indikerar att hon ska vända till vänster i en korsning.
Bild: Nina Mönkkönen / Liikenneturva

Många trafikanter är osäkra på helt vardagliga situationer som uppstår i trafiken. Okunskap kan leda till onödiga missöden. Testa din kunskap med våra åtta frågor.

Situationerna i testet är sammanställda av Trafikskyddets planerare Tomi Niemi. De baserar sig på gallupar som gjorts för att mäta finländarnas kännedom om trafikreglerna.

Det här testet är en översättning av Yle Oppiminens test, Asiantuntija listaa kahdeksan yleistä mokaa liikenteessä – testaa, osaatko sinä välttää ne

Vilka är de vanligaste felen trafikanter gör i trafiken?

– Många missöden beror helt enkelt på okunskap. Att gå över vägen är ett ständigt återkommande tema i våra gallupar. Det är för många oklart hur man ska göra, säger Tomi Niemi på Trafikskyddet.

Många fel beror också på felaktiga antaganden. En bilist kan exempelvis tro att hen ser igenom en tjock granhäck.

En del trafikanter har tankarna på annat håll trots att man borde koncentrera sig på det som händer.

Vi rör också på oss på många olika sätt numera. Arbets- och skolresorna sker med många olika transportmedel som till exempel med cykel, tåg och till fots. Det här kan förorsaka huvudbry: vilka regler gäller när?

Hur kan du undvika misstag i trafiken?

– Det är viktigt att kunna trafikreglerna. På Trafikskyddets webbplats kan du lätt kolla upp dem, berättar Tomi Niemi.

I Finland pratar man ofta om trafiken vid kaffebordet – och det är bra. Att prata med andra kan ge dig insikter. Det är bra att diskutera situationer i trafiken som gett huvudbry och tillsammans prata om hur man kunde ha löst situationen.

Vet du hur man ska göra i följande situationer?

Det här testet är sammanställt av redaktör Anna Horppu på Yle Oppiminen och översatt till svenska av Charlotte Lindroos.

På andra språk